Vil flytte sementfabrikken ved Arguineguín


Partiet Unidos por Gran Canaria sier de ønsker å flytte sementfabrikken utenfor Arguineguín, for å gi plass til mer turisme.

– Partiet ønsker turisme basert på ordnet kvalitetsmessig planlegging som forbedrer inntrykket av destinasjonen innen bærekraft, konkurransedyktighet og fortreffelighet, sier partiets leder, Lucas Bravo de La Laguna.

Liker sementfabrikken dårlig

Cordial-kjeden, Del Castillo-familien og fotballstjerna David Silva har opprettet et stort ferieboligkompleks like ved fabrikken. Utbyggerne liker dårlig at de har sementfabrikken som nærmeste nabo. Både Cordial-kjeden og Del Castillo har krevd at fabrikken skal nedlegges.

– Turisme er den strategiske industrien for Kanariøyene, og har vært utvist fra Arguineguín-ravinen mens konsesjonen til sementfabrikken gitt i 1972 for 50 år har vart, men den går heldigvis ut i 2020, ikke i 2022, sa direktøren i Cordial, Nicolás Villalobos til La Provincia i februar 2019.

De pekte i klagen på at lisensen som først ble gitt for 50 år i 1972 senere ble endret i 1990 og formalisert i 2001. Etter endringen skal konsesjonen ha hatt en varighet på 30 år, og uløp 9. mars 2020 – ikke i 2022.

Havnemyndighetene var ikke enig i dette, og mente lisensen måtte sees under ett. Dermed vil konsesjonen først gå ut i 2022.

Sementfabrikken har vært en torn i øyet på Cordial som har bygd en stort ferieboligkompleks langs promenaden i El Pajar. Foto: Canariavisen

Bråk og forurensning

I en uttalelse hevder Unidos por Gran Canaria å være de eneste som tatt til orde for dette. De mener driften av den ikoniske sementfabrikken skader inntrykket av området med bråk og forurensning.

Unidos por Gran Canaria mener derfor at fabrikken må flyttes til et mer egnet område.

I mars ble det klart at sementfabrikken mister konsesjonen for bruk av den tilknyttede havna, noe som betyr økt trafikk og forurensning dersom den skal bestå.

Havnemyndighetene på Gran Canaria ønsker at det skal bygges en fritidshavn i området, noe som kan bety slutten på fabrikken.

Bruksretten til havneområdet er avgjørende for frakt av råmaterialer og sement til og fra fabrikken. Foto: Bård Ove Myhr

150 arbeidsplasser

CEISA-gruppen som eier fabrikken er basert i Las Palmas og har 15 punkter for produksjon, lagring og salg på øygruppen. Selskapet omsetter for rundt 60 millioner euro i året og har 150 ansatte.

Ifølge El Sur Digital medfører driften også 450 indirekte arbeidsplasser.

Vil fortsette

Selskapet CEISA som eier sementfabrikken har gjort det klart at de ønsker å drive videre i området.

– Vi har vært i El Pajar i mer enn 60 år, skapt velstand og arbeidsplasser, og vårt mål er å fortsette aktiviteten med de tre grunnleggende pillarene: fabrikken vår, som ligger på selskapets tomt, steinbruddet, som gir oss råmaterialer av høy kvalitet eksklusivt til Kanariøyene, og havna, som lar oss være effektive ved å redusere frakt til et minimum, sa koordinator i CEISA, Claudio Piernavieja, i en pressemelding i mars.