Vil forlenge unntakstilstanden med 1 måned


Den spanske regjeringen har foreslått å forlenge unntakstilstanden i en hel måned – altså frem til utgangen av juni.

Etter at statsministeren ba om tverrpolitisk fellesskap har partiet Partido Popular gjort det klart at de ikke vil støtte statsministerens forslag.

Slik kan unntakstilstanden fornyes

Foreløpig varer unntakstilstanden frem til 24. mai, og hver forlengelse forutsetter at kongressen stemmer ja til forslaget.

Den sivile unntakstilstanden som ble innført i landet 14. mars gir myndighetene mandat til å begrense mobiliteten i landet og innføre ekstraordinære tiltak for å håndtere krisesituasjoner.

Unntakstilstanden kan fornyes så mange ganger som nødvendig, basert på hvordan kongressmedlemmene stemmer. Avstemningen krever kun et enkelt flertall for å bli avgjort – det vil si at det er flere som stemmer for enn mot forslaget.

En annerledes unntakstilstand

Statsminister Pedro Sánchez har uttalt at han ser for seg en «annerledes unntakstilstand» i tiden som kommer, men påpeker viktigheten av å fullføre stadiet med nedtrapping. Han understreker samtidig at unntakstilstanden ikke er et politisk verktøy.

Vil stemme mot

Lederen for høyrepartiet Partido Popular (PP), Pablo Casado, advarer mot at hans parti vil stemme mot en ny utvidelse av unntakstilstanden.

Ved forrige utvidelse av unntakstilstanden støtte statsministeren på en rekke politiske hindringer. Partido Popular valgte å avstå fra å stemme, men Sánchez fikk uventet støtte fra liberaldemokratene Ciudadanos og det baskiske nasjonalistpartiet Partido Nacionalista Vasco.

– Unngå en kronfrontasjon

Mye av kritikken fra opposisjonen har gått ut på at de mener unntakstilstanden blir brukt som et politisk verktøy av regjeringen. PP stilte seg heller ikke bak ønsket om et tett samarbeid med de uavhengige provinsene i Spania.

De siste dagene har statsministeren også blitt kritisert etter at opposisjonen mener at han har forskjellsbehandlet provinsene, og gitt Baskerland spesialbehandling.

Sánchez har på sin side bedt om fellesskap og tverrpolitisk samarbeid, og ber Casado om å «unngå en konfrontasjon», for å «redde liv, bedrifter og jobber».

Beskyldes for forskjellsbehandling

Regjeringen beskyldes også for å ha forskjellsbehandlet provinsene ved å gjøre løpende endringer i kravene for godkjenning av fase 1.

Statsministeren understreket for kongressen at han ikke har gitt Baskerland forskjellsbehandling når de fikk gå over i fase 1 av nedtrappingen. Avgjørelsen ble ifølge han selv gjort «utelukkende på et teknisk grunnlag».

Den progressive miljøkoalisjonen Compromís lot seg ikke overbevise av dette, og deres representant i kongressen, Joan Baldoví hevder at kriteriene ble endret i samme tidsrom som regionene sendte inn sine rapporter for å gå over til fase 1.

Alternative løsninger

Pablo Casado fra PP har insistert på at unntakstilstanden må erstattes av vanlige lover, og har kritisert statsministeren for å søke støtte hos nasjonalistpartiene Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) og Junts per Catalunya (JxCat), og at regjeringen har brukt dette som et pressmiddel for å tvinge PP til å stemme for en utvidelse av unntakstilstanden.

– Vi har kommet så langt. Vi har støttet han i to måneder for å redde liv, men vi vil ikke gjøre det for å ødelegge landet, sa Pablo Casado. 

Casado har bedt regjeringen godkjenne hans forslag om en «plan B» for å gjenåpne landet med bedre likviditet, mindre byråkrati, og en «helsepakt».

Nasjonal sikkerhetslov

Ytre høyre-partiet Vox ber på sin side om at unntakstilstanden erstattes av en nasjonal sikkerhetslov. De mener regjeringen har spredd en «svindel» om at det ikke finnes andre juridiske metoder for å sikre begrenset mobilitet i landet.

Med så mye politisk uenighet i kongressen gjenstår det å se om unntakstilstanden blir fornyet etter 24. mai.