Visejustisminister Carla Vallejo har gjort seg bemerket i sin kamp mot kjønnsrelatert vold. Nå kjemper hun også for rettferdighet for etterkommerne etter de som ble ofre for Franco-regimet.

Vil ha fortgang i utgravninger av Franco-regimets ofre


De siste årene har utgravinger avslørt stadig flere ofre for Franco-regimet på Kanariøyene. Flere familier venter fremdeles på svar etter å ha mistet slektninger på grunn av drap og henrettelser mens Franco styrte landet.

Visejustisministeren på Kanariøyene, Carla Vallejo ønsker nå at arbeidet med å identifisere ofrene skal gå raskere slik at familiene kan få fred.

Mange av de som mistet sine kjære under regimet som varte fra 1936-1975 er selv gamle i dag.

– Barna til ofrene kan ikke vente lenger, de dør, sa Vallejo. 

Mange ofre

I en vulkansk grotte som heter Sima de Jinámar har man funnet mange ofre etter regimet, og nå ønsker man å undersøke andre slike grotter blant andre i Arucas og på La Palma.

– Interessegruppene har all rett til å be om dette. Vi mister den generasjonen som er barn av de som rammet av borgerkrigen og vi skylder de muligheten til rettferdighet og reparasjon, forklarer Vallejo til Canarias Ahora.

En ny lov som ble vedtatt i 2018 gjør det mulig å koordinere arbeidet og identifiseringen av ofrene etter regimet. Blant annet er det protokoller for utgravninger på plass, og en DNA-bank hvor ofrene kan identifiseres. Foreløpig mangler likevel en del reguleringer, som Vallejo nå ønsker å rette opp i.

Stjålne babyer

DNA-banken trenger også forbedringer, spesielt i saker som involverer stjålne babyer. Flere nyfødte barn ble tatt fra foreldrene for å adopteres til andre familier under regimet, med god hjelp fra den katolske kirke. Mange har kjempet lange og intensive søk etter sin biologiske familie i en årrekke.

Mens nye spor stadig finner veien til etterforskere som forsøker å identifisere Francos ofre ønsker andre å fjerne spor etter regimet. En statue av Franco i Santa Cruz de Tenerife er en av de største monumentene til regimet som fremdeles er å se i kanariske gater. Vallejo forklarer til Canarias Ahora at han ønsker å fjerne denne, og at skulpturen ikke fortjener beskyttelse. Slike monumenter går til utdannings- og kulturdepartementet, og det er først når de har klargjort alt at statuen eventuelt kan rives.