Siste
Foto: Policia Local

Vil kreve coronasertifikat innendørs på offentlig sted

Gran Canaria forblir på nivå 2 og Tenerife på nivå 3. Fuerteventura går fra nivå 2 til 3. La Palma går til nivå 2, mens Lanzarote, La Graciosa, La Gomera og El Hierro fortsetter på nivå 1.


Under torsdagens pressekonferanse forklarte helsepolitisk talsmann for øyregjeringen, Julio Pérez, og øygruppens helseminister Blas Trujillo, at det ikke blir noen endringer i nivåene for Gran Canaria og Tenerife nå.

Fuerteventura går fra nivå 2 til 3. La Palma går til nivå 2, mens Lanzarote, La Graciosa, La Gomera og El Hierro fortsetter på nivå 1.

I dag ble nok en gang smitterekorder slått når 690 nye smittetilfeller ble påvist på øygruppen. Tre nye dødsfall ble bekreftet i dag, alle hos eldre pasienter med underliggende sykdom fra før.

Vil kreve koronasertifikat på offentlig sted

Under pressekonferansen forklarte Pérez at de vurderer å «koble innendørs mobilitet med coronasertifikatet».

Dette kan bety at vaksine, negativ coronaprøve eller immunitet etter smitte blir obligatorisk for å få tilgang til bestemte offentlige steder.

Pérez påpekte at dette allerede er nødvendig for turister som vil bo på hotell på Kanariøyene, og at øyregjeringen vil spesifisere hvor dette i så fall vil gjelde på et senere tidspunkt.

Om dette blir nok et tiltak som havner hos domstolene til vurdering gjenstår å se.

Delta-varianten sprer seg

Trujillo understreket at Delta-varianten sprer seg raskt hos de unge:

– Derfor diskuterer vi nå hvordan vi kan tilpasse oss til denne nye situasjonen, sier han.

Forrige torsdag sa øyregjeringen at de ville innføre portforbud på øyer i nivå 3 og 4 nattestid. Dette tiltaket ble avvist av høyesterett på Kanariøyene denne uken, men øyregjeringen har sagt at de anker avgjørelsen til nasjonal høyesterett.

Dette bekreftet Pérez under dagens pressekonferanse.

– Det er proporsjonalitet mellom helsesituasjonen på Kanariøyene og tiltaket som er foreslått. Hvis folk som samler seg bare hadde skadet seg selv, hadde det ikke vært noe problem, men de påvirker alle. Derfor er dette tiltaket så viktig, og det har vist seg å være effektivt, sa han.

I denne saken kan du lese mer om hvilke regler som gjelder i hvert nivå i skrivende stund, men disse reglene kan komme til å endre seg for å tilpasses situasjonen.

Eksploderer på Gran Canaria

For litt over to uker siden var det bare 12 nye smittetilfeller på en dag på Gran Canaria. For litt over en uke siden var det fortsatt under hundre om dagen. I dag ble 231 nye tilfeller påvist. Den eksplosive økningen har fått helsemyndighetene til å slå alarm – men mange av risikofaktorene er enda på relativt lavt nivå.

Av kriteriene som brukes er det kun smittetrykket (riktignok både for 7 og 14 dager) som kvalifiserer til høy risiko. Antallet innlagte og kapasiteten i helsevesenet er imidlertid på «lav risiko».

Gran Canaria har et smittetrykk på 209.81 per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Verst er det i Las Palmas, som har 402 smittede per 100 000 de siste to ukene, og hovedstaden på Gran Canaria øker nå raskere enn Santa Cruz De Tenerife.

Mindre smitte i sør

Sør på Gran Canaria er det mindre smitte, men også her er trenden stigende. I «norskekommunen» Mogán er smittetrykket nå 63,45 per 100 000 de siste 14 dagene, med 13 aktive tilfeller. For bare noen få dager siden var det kun to aktive smittetilfeller i kommunen.

Nabokommunen San Bartolomé de Tirajana har 69,29 smittede per 100 000 de siste to ukene, med 34 aktive tilfeller.

Nesten doblet seg på to uker

På Tenerife har den eksplosive smitteøkningen pågått i flere uker. Smittetrykket har nesten doblet seg de siste to ukene, og ligger nå på 394,25 per 100 000 siste 14 dager.

I hovedstaden Santa Cruz de Tenerife er det 817 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

En slik smitteutvikling har ikke Kanariøyene opplevd tidligere, og trolig skyldes økningen spredning av Delta-varianten, som er mer smittsom.

God kapasitet i helsevesenet

Samtidig som smitten øker er det fortsatt god kapasitet i det kanariske helsevesenet. 34 personer med Covid-19 er innlagt på intensivavdeling. Det utgjør 8,31% av kapasiteten. 223 personer er innlagt på sykehus med Covid-19 totalt, som utgjør 3,61% av kapasiteten.

Den eksplosive smitteøkningen har ikke ført til noen eksplosiv økning i antallet innlagte. Nesten alle eldre og andre personer i risikogruppene er allerede fullvaksinert, og det er i stor grad hos unge, uvaksinerte personer at smitten nå sprer seg.

– Selv om unge folk tåler sykdommen bedre, har vi pasienter fra 20 til 90 år innlagt, forklarer intensivlege ved Doctor Negrín-sykehuset på Gran Canaria til La Provincia.