Vil redde strand med vulkansk aske


Det politiske partiet Partido Popular i kommunen Icod de Los Vinos på Tenerife, ønsker å utrede om det kan brukes vulkansk aske fra La Palma som sand på San Marcos-stranda.

Nå har de bedt øyregjeringen om å vurdere tiltaket, som talsmann for partiet, José María Polegre, håper kan redde stranda.

– Det kan være en løsning på sandmangelen ved stranda, sier Polegre, som påpeker at stranda pleide å være populær blant både turister og fastboende på grunn av utsikten mot Teide, det krystallklare vannet og den svarte sanda.

Det var utbygging i området som førte til problemene på stranda, da de naturlige bevegelsene i sanda ble forstyrret.

I en pressemelding skriver Partido Popular i kommunen at lite har blitt gjort for å rette opp i situasjonen.

– Utseendet på asken fra La Palma er veldig lik sanda på San Marcos-stranda, så vi ønsker at det skal vurderes om aske fra La Palma egner seg for å erstatte denne, avslutter Polegre.

Skadelig

Vulkansk aske er kjent for å være skadelig for mennesker. Å puste inn askepartikler fra vulkanutbrudd kan føre til en rekke helseproblemer. Å få asken på huden eller i øynene kan føre til irritasjon.

Over tid kan innånding av askepartikler, og da spesielt kvarts, føre til silikose – en lungesykdom som fører til redusert oksygenopptak og i verste fall respirasjonssvikt, i følge Store medisinske leksikon.