ARKIVFOTO: Gran Canarias flyplass. Foto: Sino Yu, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Vil subsidiere flyseter –⁠ selv om de står tomme


Kanariøyene ønsker å belønne flyselskaper som gjenoppretter forbindelsen mellom øygruppen og Europa. Det vil de gjøre gjennom å subsidiere flysetene med 2-4 euro per plass, enten det er en passasjer i det eller ikke.

Turistsektoren er positive til forslaget, men enkelte eksperter tviler på hvor godt det vil fungere.

– Folk reiser ikke fordi de er redde for smitte, ikke fordi det ikke finnes fly eller på grunn av budsjettproblemer, forklarer økonom Juan Luis Jiménez til avisen Canarias Ahora.

Regionale myndigheter har satt av en million euro til tiltaket, og venter på godkjenning fra EU for å øke dette ytterligere, ifølge kilder i turistdepartementet på Kanariøyene.

– Verdifullt

Presidenten i hotellassosiasjonen FEHT, José María Mañaricua, er positiv til forslaget. Han mener det kan redusere risikoen flyselskapene må bære dersom de sender fly til Kanariøyene nå. 

– Det er verdifullt og nødvendig. Vi står i dette sammen og må gjøre vår del, sier han.

Den spanske luftfartsorganisasjonen ALA er også positive, og tror forslaget kan gjøre Kanariøyene mer konkurransedyktige.

Påvirker neppe etterspørselen

Enkelte eksperter er likevel i tvil.

– Det er stor tvil om effektiviteten og bruken av offentlige ressurser. Dette er sannsynligvis bare en overføring av midler til flyselskapene, hvis de bestemmer seg for å fly, uten reelle effekter på etterspørselen, forklarer økonom og professor ved universitetet i Las Palmas, Juan Luis Jiménez til avisen.

Få mennesker vil reise

Ifølge Promotur som kartlegger turismen på Kanariøyene har den lave etterspørselen sammenheng med hvem som faktisk besøker øygruppen. De fleste turistene er gjerne eldre, og over halvparten mener sikkerhet er veldig viktig ved valg av destinasjon.

Tallene er ikke positive, skal vi tro en undersøkelse fra selskapet YouGov, som viser at kun 11% av britene planlegger internasjonale reiser det neste halve året.