TESTES PÅ MENNESKER: En vaksine utviklet av det belgiske farmasøytselskapet Janssen som er eid av medisingiganten Johnson & Johnson skal testes ut på mennesker i Spania. ???? Envato Elements

Vil vaksinere dobbelt så mange mot influensa i år


Vaksinasjonsprogrammet mot influensa tar sikte på at minst 75 prosent av alle over 60 år skal vaksineres i år. Helsedepartementet er i ferd med å forberede prosjektet, som forhåpentligvis skal hindre at helsevesenet kollapser under presset når influensaen treffer.

– Vanligvis er vaksinedekningen mot influensa hos de over 60 år på mellom 53 og 57 prosent. Med denne dekningen er det dessverre innleggelser og dødsfall hos den sårbare delen av befolkningen, spesielt hos de som ikke er vaksinert.

Frykter kollaps

García frykter at helsevesenet vil kollapse dersom influensaen rammer hardt hos risikogruppene samtidig som Covid-19 fortsetter å herje på Kanariøyene.

Hvis dette gjentar seg i år og sammenfaller med Covid-19, risikerer vi at situasjonen blir mer komplisert og helsesystemet kollapser. Det kan også bli vanskelig å skille mellom Covid-19 og influensa-diagnoser. Det scenarioet er lite fristende, forklarer sjef for epidemiologi ved generaldirektoratet for folkehelse på Kanariøyene, Amós García til avisen Canarias 7.

400 000 doser

Det er nettopp av disse grunnene at helsemyndighetene håper flere vil vaksinere seg mot influensa i år. For å få til dette vil dobbelt så mange vaksinedoser som i fjor bestilles. Totalt er det snakk om rundt 400 000 doser. I tillegg må smittevernprotokoller og utstyr på plass for å garantere sikkerheten til de som skal få vaksinen, og de som administrerer den.

– Med dette scenarioet vil det gjøres en viktig innsats for å øke dekningen av influensavaksinen hos målgruppene. Innkjøpet av flere vaksiner enn tidligere, dobbelt så mange, bidrar til dette, forklarer García.

Tre utbrudd på Insular-sykehuset

Helsevesenet på Kanariøyene sliter allerede med kapasiteten. Etter tre utbrudd på Insular-sykehuset i Las Palmas advarer helsearbeidere nå om at situasjonen er uholdbar. De ansatte føler seg utrygge på jobb, etter at minst 41 personer har blitt smittet på sykehuset, både blant ansatte og pasienter. Så langt har fire personer mistet livet i disse utbruddene.

– Tilgangen til helsesystemet er rammet av viruset og vi må være forsiktig med å innkalle personer i risikosonen for å få tilgang til vaksinen, og gjøre det på den tryggeste og beste måten vi kan, legger García til.

Informasjonskampanje

Helsedepartementet har også bestemt at det skal utføres informasjonskampanjer for å skape oppmerksomhet rundt viktigheten av influensavaksinen.

– Vi skal møte med forskjellige helseassosiasjoner, pasientgrupper og fagforeninger for å forklare viktigheten av influensavaksinen i år, og anbefale at medlemmene av disse blir vaksinert, forklarer García.

Tidlig i oktober

Vaksineprogrammet mot influensa på Kanariøyene er forventet å begynne i første halvdel av oktober, og tar sikte på at 75 prosent av alle i risikogruppen over 60 skal få vaksinen. Dette er langt høyere enn 54 prosent, som var dekningsgraden i fjor.

– Jo flere som blir vaksinert, jo færre innleggelser på intensivavdelinger og dødsfall får vi. En økning i vaksinedekningen vil gjøre at vi unngår problemer med diagnostisering og skillet mellom Covid-19 og influensa, og en ytterligere belastning på helsesystemet, avslutter García.

661 innlagte av influensa

I influensasesongen fra 2019 til 2020 mistet 35 mennesker livet på Kanariøyene og 661 personer ble innlagt på sykehus. Coronaviruset har siden mars tatt livet av 212 personer på øygruppen og rundt 1650 personer har blitt innlagt på sykehus. Over 300 av disse hadde behov for intensivbehandling.