Siste
Foto: Copernicus/Satelittfoto av Kanariøyene

Vind, sterk nedbør, torden og snø på Kanariøyene

Hold på hatten.


Det statlige meteorologiske instituttet Aemet har utstedt oransje farevarsel for regn denne lørdagen sør på Gran Canaria og på hele Lanzarote og Fuerteventura. 

Der venter man seg det kraftigste regnværet, mens det på resten av øygruppen er gult farevarsel for nedbør.

Uværet har ført til ras og trafikale problemer flere steder på Gran Canaria denne lørdagen. 

Det er også meldt om oversvømmelser og skader på bygninger etter styrtregn, men ingen personer skal ha kommet til skade som følge av uværet foreløpig. 

Opptil 30 liter per kvadratmeter

På den sørlige delen av Gran Canaria, så vel som på Lanzarote og Fuerteventura, forventes det lokalt opptil 30 liter nedbør per kvadratmeter på en time i indre strøk og i øst i løpet av dagen og ettermiddagen.

I fjellene og indre strøk i nord og nordvest på Gran Canaria ventes det opptil 20 liter nedbør per kvadratmeter på en time. 

Nord på Gran Canaria varsler Aemet opptil 50 liter nedbør per kvadratmeter, men over en periode på 12 timer.

På Tenerife er det meldt opptil 25 liter nedbør per kvadratmeter på en time, hovedsakelig i indre strøk.

På La Palma, La Gomera og El Hierro er det ventet opptil 20 liter nedbør per kvadratmeter på en time, konsentrert i indre strøk og i nord og nordvest.

Sannsynligheten for at prognosene slår til er mellom 40 og 70 prosent, på grunn av et lavtrykk som ligger over øygruppen, melder Aemet. 

Sterk vind

Aemet har også sendt ut gult farevarsel for vind  nord på Tenerife, La Gomera, El Hierro og La Palma, med vindkast opptil 70 kilometer i timen.

Vinden vil hovedsakelig påvirke nordvendte topper og indre strøk. 

Generell ustabilitet i atmosfæren gir også gult farevarsel for torden.

Over 2000 meter, på toppene av La Palma og Tenerife, kan nedbøren komme som snø. Det har den allerede gjort på Teide, der det ble målt minus 2,6 grader – Spanias laveste temperatur denne lørdagen, ifølge Aemet. 

Myndighetene opprettholder forhåndsvarselet for urolig sjø langs hele kysten, med muligheter for bølger opp mot 3,5 meter.