VOLDELIGE SAMMENSTØT: I flere spanske byer har det vært sammenstøt mellom demonstranter og politi siden tirsdag.

Voldelige sammenstøt i flere spanske byer


Det oppstod voldelige sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Madrid onsdag kveld. Politiet har avfyrt gummikuler og tåregass mot demonstrantene, som krever at den venstreradikale rapperen Pablo Hasél blir frigitt. Han ble pågrepet på et universitet i Catalonia på tirsdag.

På tirsdag oppstod det også voldelige demonstrasjoner og opptøyer i Barcelona som følge av pågripelsen. På onsdag spredte opptøyene seg til Spanias hovedstad, Madrid, hvor minst 55 personer skal ha blitt såret.

Demonstranter på Plaza del Sol-plassen ropte slagord som «frihet til Pablo Hasél», «stopp politivolden», og «Ut med Franco-justisen» – sistnevnte med henvisning til det fascistiske Franco-diktaturet i Spania som varte fra 1939 - 1975.

Deretter skal noen demonstranter ha knust glassflasker i området, og politiet gikk derfor mot demonstrantene med batonger og køller. De omringet plassen og stengte flere gater, og flere ble pågrepet, skriver storavisa El País.

Demonstranter skal ha svart på politiets inntog med å sette fyr på containere. Nødsentralen i Madrid skriver at minst 35 politifolk har blitt skadet i opptøyene. Tre politifolk er sendt på sykehus, skriver RTVE.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal en av deres reportere ha blitt skadet av gummikulene som ble avfyrt av politiet i Barcelona, skriver VG.

Fordømmer volden

Madrids borgermester fordømmer volden på Twitter:

– Full og tydelig støtte til sikkerhetsstyrkene. De voldelige og de som ikke aksepterer reglene har ingen plass i vårt samfunn. Jeg fordømmer volden på det sterkeste og ber alle politiske partier om å ta klar avstand fra den, skriver José Luis Martínez-Almeida.

Det har også vært flere demonstrasjoner i flere spanske byer de siste to dagene, inkludert Lleida, Girona og Granada.

Ifølge RTVE var minst 29 personer pågrepet i Catalonia, 19 i Madrid og 4 i Granada like før klokken 01 natt til torsdag.

Pågripelsen som startet demonstrasjonene

Den spanske rapperen Pablo Hasél barrikaderte seg inne på et universitet i Barcelona da politiet forsøkte å pågripe han.

Han skal ha vært ettersøkt da han ikke meldte seg for politiet for å sone en dom på ni måneder for glorifisering av terrorisme, for å ha angrepet monarkiet gjennom meldinger på Twitter og i musikken sin, og for å ha skrevet nedsettende meldinger om statlige institusjoner.

Siktet etter kontroveriell lov

Han er siktet for brudd på den kontroversielle «borgersikkerhetsloven» i Spania, som ble godkjent i 2015.

Loven har møtt sterk kritikk for å begrense ytringsfriheten, og gjør blant annet demonstrasjoner foran parlamentet, fotografering av politifolk og hets av offentlige personer straffbart.

Etter nesten to timer hvor rapperen barrikaderte seg på universitetet skal politiet ha tatt seg inn og pågrepet han. Hasél ropte «de vil aldri tie oss – død til den fascistiske staten».

Han ble kjørt til Ponent-fengselet, der han nå skal sone sin ni måneder lange dom, skriver BBC.