AVFYRTE GUMMIKULER: Politiet valgte å avfyre gummikuler mot migranter. Det ble kastet stein og flere ble skadet i sammenstøtene.

Voldelige sammenstøt i migrantleir –⁠ politiet avfyrte gummikuler


Nye voldsepisoder og konfrontasjoner mellom migranter førte til flere skadde i Las Raices-leiren på Tenerife denne tirsdagen. Leiren er satt opp for å innlosjere migranter som har kommet til Kanariøyene med båt siden høsten 2020.

Det nasjonale politiet har avfyrt skudd med gummikuler inne i leiren.

Ifølge støtteorganisasjonen for migranter «Asamblea de apoyo a migrantes en Tenerife» er migrantene desperate, leiren overfylt og det oppstår interne konflikter mellom grupper som befinner seg i Las Raices.

Ni pågrepet og flere skadd

Flere skadde personer er allerede sendt til legevakt i ambulanser, ifølge støttegruppen. Så langt har minst ni personer blitt pågrepet av politiet, skriver La Provincia.

Det skal ha startet med en konfrontasjon utenfor leiren, der en rekke migranter har valgt å sette opp sin egen provisoriske leir. Konflikten skal ha oppstått mellom migranter fra Vest-Sahara og Nord-Afrika.

Kastet steiner

Videoer fra hendelsen viser at det ble kastet steiner både inn og ut av leirområdet, og konflikten spredde seg deretter inn i selve Las Raices-leiren.

Støttegruppen for migranter kritiserer det nasjonale politiet for maktbruken, som de mener førte til ytterligere spenninger og satte liv i fare.

– Dette fremprovoserer den spanske stat i Las Raices med sin rasistiske innvandringspolitikk og politivold, skriver gruppen på Facebook.

– Institusjonell rasisme, hever rådkvinne

De politiske reaksjonene lot ikke vente på seg etter at hendelsen ble kjent. Talskvinne for partiet Sí Podemos Canarias fra øyrådet på Tenerife, María José Belda, fordømmer det hun kaller «institusjonell rasisme», ifølge La Provincia.

María José Belda har bedt om å få inspisere leiren hvor det har brutt ut en rekke voldshendelser siden den stod klar i vinter.

– Uverdige forhold

Belda reagerer på at personer fra forskjellige kulturer blandes i leiren, hvor de i tillegg lever under uverdige forhold.

– De som er i Las Raices-leiren lever under uverdige forhold og menneskerettighetene brytes på mottaket, hevder rådkvinnen.

Konflikter mellom grupper

Et vedvarende problem i leiren har vært at personer fra Marokko og Vest-Sahara må bo i samme telt.

Vest-Sahara er for tiden okkupert av Marokko – og dette har vært bakteppet for en rekke slåsskamper og konflikter.

– Føler meg utrygg

– Det er under overflaten hele tiden. Det skal ingenting til og så smeller det men likevel setter de oss i samme leir. Jeg prøver å holde meg unna og jeg føler meg utrygg, fortalte en migrant som befinner seg i leiren til Canariavisen tidligere i mars.

I tillegg har migrantene gjort opprør i leiren på grunn av matsituasjonen. Migranter må ofte vente i flere timer i matkø, og kvaliteten på måltidene de får har blitt kritisert fra flere hold.  Migranten vi snakket med bekrefter at det oppstår mye spenninger på grunn av dette.

– Ja nesten hver gang skjer det noe, og ofte blir de som ikke er litt tøffe dyttet bak i køen. Maten ville jeg ikke gitt til mennesker, det er ikke nok. Alle hadde reagert om de fikk dette til middag, sier han.

Tidligere hendelser

I februar oppstod det også masseslåsskamper i leiren som involverte rundt 50 migranter. Sju personer ble pågrepet og seks vektere ble sykemeldt, ifølge fagforeningen CSIF.

Noen dager senere oppstod det på nytt bråk som førte til fem pågripelser, og uværet som fulgte noen dager senere førte til at flere valgte å barrikadere seg inne i et telt etter at det oppstod bråk fordi det rant regnvann inn i teltene.

Også tidligere har det brutt ut slåsskamper og konflikter i leiren, og situasjonen beskrives som desperat av aktivister i området.