Siste

Voldsom økning i antallet svindelsaker på Kanariøyene

Stadig flere blir offer for svindel på nett på Kanariøyene. Slik beskytter du deg selv. «


Under pandemien har det vært en kraftig økning i antallet svindelsaker på Kanariøyene.

Økningen kommer fordi flere tilbringer mer tid foran skjermen. Netthandel og underholdning har i stor grad blitt flyttet over på digitale flater.

Det har IT-kriminelle benyttet, noe tallene for nettsvindel tydelig viser. Aldri før har det vært en slik økning i antallet svindelsaker på nett.

I 2020 registrerte politiet på Kanariøyene over 12 600 slike saker, viser tall fra Innenriksdepartementet.

Et overveldende flertall dreier seg om kortsvindel, banksvindel og reisesjekker. Til sammen utgjør disse nesten 77% av sakene.

Dobling

Dette er en dobling av slike svindelsaker, sammenlignet med året før. Kanariøyene er en av regionene hvor økningen har vært størst i Spania.

I mange tilfeller dreier det seg om såkalt sosial manipulering. IT-kriminelle manipulerer da sine ofre til å gi fra seg informasjon, som så kan brukes for å svindle til seg penger eller stjele identiteter.

Svindlere bruker phishing-angrep via e-post, falske nettsider, telefonsamtaler, tekstmeldinger og sosiale medier.

Sårbare under pandemien

Ettersom flere satt hjemme og var i en spesielt sårbar situasjon, har de også vært mer mottakelige for denne typen angrep.

Bak de høye tallene skjuler det seg trolig store mørketall. Mange slike saker blir aldri anmeldt, og i visse tilfeller vet ikke engang offeret at de har blitt svindlet.

Økning i netthandel pekes på som en viktig årsak til at flere blir svindlet. IT-sikkerhetsekspert Deepak Daswani sier til La Provincia at netthandel gjør oss mer sårbare for svindel.

Selv ikke statlige institusjoner har blitt spart for hacking og svindel. I mars ble arbeids- og sosialkontoret SEPE angrepet av løsepengevirus, noe som lammet utbetalinger i flere dager.

Selv om du aldri kan bli 100% trygg mot slike angrep, er det visse forholdsregler du kan ta for å minimere risikoen, forklarer Daswani:

  • Hold alltid operativsystemet, apper og enheter oppdatert.
  • Bruk en god antivirus-programvare.
  • Ha alltid sterke passord. Ikke ha samme passord på flere tjenester. Bytt de med jevne mellomrom.
  • Ikke last ned piratkopiert programvare.
  • Ikke bruk offentlig WiFi.

Slik gjenkjenner du sosial manipulering

Sosial manipulering kommer i mange former. Felles for de fleste angrep er at du lokkes med fristelser, slik som store pengepremier, utsettes for frykt, der svindleren prøver å skremme deg til å gjøre noe, gjerne så raskt som mulig, og ikke minst svindlere som spiller på tillit.

Sistnevnte er vanskelig å forsvare seg mot. Dette er når svindlere utgir seg for å være fra bedrifter eller institusjoner du allerede stoler på, slik som banken eller Skatteetaten.

Får du e-poster eller meldinger fra noen du kjenner, men som du ikke forventet, eller som ser annerledes ut enn vanlig, bør du kontakte avsenderen direkte via offisielle kanaler for å dobbeltsjekke.

Du kan lese mer om sosial manipulering hos Nettvett.no