Illustrasjon: Envato Elements

Voldsom prisøkning

– Nå er det utleiers marked, sier boligekspert.


Leieprisene i de store byene har skutt i været, både som følge av økt etterspørsel og færre utleieboliger.

Med rekordhøye boligpriser koster det nå 11 euro per kvadratmeter i gjennomsnitt å leie en bolig i Las Palmas, mens det i Mogán koster nærmere 15 euro.

Turistkommunen San Bartolomé de Tirajana har en gjennomsnittspris på 16 euro per kvadratmeter, viser tall fra eiendomsportalen Idealista.

12,7% økning

Tall fra boligportalen Fotocasa bekrefter utviklingen.

De viser til en prisøkning på 12,7%, sammenlignet med juli 2021. På nasjonalt plan steg prisene med 7,4% siden i fjor.

Med dagens prisnivå er det praktisk talt umulig å finne leie noe for under 550 euro i måneden. Nærmere bysentrum ligger minsteprisene på 700 euro og oppover.

– Nå er det utleiers marked. Eieren regjerer i markedet, sier megler i Era Grupo Arcoiris, Rafael Bello, til avisa Canarias 7.

600 euro for en studioleilighet

Etter en runde hos meglere sør på Gran Canaria, der de fleste nordmenn holder til, ser vi at den billigste leiligheten tilgjengelig er en studioleilighet, til 600 euro i Arguineguín. De fleste ett-romsleiligheter går for 1000 euro og oppover i «norskebyen».

Yngre vil leie

Mye av den økte etterspørselen kommer av at den yngre generasjonen ønsker å leie, fremfor å kjøpe. Med økende rente velger mange heller å leie, fremfor å ta opp et stort lån.

I tillegg er tilstrømmingen av digitale nomader – unge mennesker som flytter utenlands for å jobbe digitalt – med på å dra prisene opp.

– Dette er en kundetype som ikke eksisterte for noen år siden og som drar hardt i markedet, sier Rafael Bello til Canarias 7.

Ingen av de to ekspertene tror at utleie til turister har påvirket antallet utleieboliger i nevneverdig grad.

– Mange som eier feriebolig har sett at å styre ferieutleie er komplisert og tidkrevende, sier Saavedra.