Denne uken har et mulig vulkanutbrudd på Kanariøyene vært på alles lepper.
De siste dagene har det blitt registrert flere tusen jordskjelv på den vesle kanariøya La Palma. Flere har vært merkbare hos befolkningen, og har fått vulkanalarmen til å gå hos forskere og myndigheter.
Kanariøyene er en vulkansk øygruppe. Det har alltid vært vulkansk aktivitet her, med både jordskjelv og utbrudd gjennom historien.
Derfor følger også forskerne ved Involcan nøye med på det som nå murrer under La Palma. Forskere utelukker ikke at et vulkanutbrudd på Kanariøyene kan være nært forestående, og beredskapsmyndighetene følger nøye med.
En av forskerne er Carmen Solana. Hun er vulkanolog, forsker og foreleser ved University of Portsmouth. I tillegg jobber hun tett med det kanariske vulkanologi-instituttet, Involcan.
Vulkanutbrudd på Kanariøyene: hva kan skje?
Vi spør henne om det alle nå lurer på: bør folk på Kanariøyene være bekymret etter de siste dagenes aktivitet på La Palma? I så fall – for hva?
– Hvis et utbrudd skulle skje, vil det bli noe dekke av aske og lava på land. Det er mulig at asken kan dekke avlinger, men det vil også gjøre jordsmonnet mer fruktbart i neste sesong, sier Solana til Canariavisen, og fortsetter:
– Områder som blir dekket av lava vil gå tapt, men siden Teneguia fortsatt er en turistattraksjon på øya, tror jeg et nytt vulkanutbrudd ville tiltrukket seg mange turister, både under og etter et utbrudd.
Vet ikke om eller når et utbrudd kommer på La Palma
Både forskere og beredskapsmyndigheter er forsiktige når de kommer med spådommer om når et utbrudd kan skje. Ifølge Involcan kan det komme i dag, i morgen, eller om 20 år.
Hvorfor er det så vanskelig å spå når et vulkanutbrudd på Kanariøyene eventuelt kommer?
– Vulkanologi har enda ikke en sikker metode for å forutsi utbrudd. I motsetning til været kan vi ikke se hva som skjer under bakken. På Kanariøyene har vi heller ikke mange tidligere utbrudd vi kan lære av, forklarer vulkanologen.
Rystelsene kommer nærmere overflaten
De siste dagene har jordskjelv og rystelser kommet stadig nærmere overflaten på La Palma. Det kan være et tegn på at magmaen er på vei opp.
– Noen ganger stiger magma raskt, andre ganger stiger det i omganger, og noen ganger sakte. Den kan bevege seg nær overflaten og stoppe. De fleste vulkanske kriser ender ikke med et utbrudd.
I går kunne Involcan melde at aktiviteten hadde gått noe ned. Det var mindre seismisk aktivitet, men den kom nærmere overflaten. Samtidig har bakken i de påvirkede områdene steget med omtrent 10 centimeter. Også hastigheten på denne stigningen har gått ned noe.
– Vi merket oss at signalene på seismisk aktivitet og deformering økte raskt i begynnelsen og har sakket ned. Vi vet ikke om det er magma som kommer i omganger, eller om magmaen har sakket ned for godt, så vi fortsetter å følge med, forklarer Solana.
Megatsunami-teori skaper overskrifter
For noen år siden skapte forskere frykt, etter at en dokumentarer om en mulig megatsunami gikk på TV. Det førte til store medieoppslag, spesielt i britiske medier.
Den teoretiske årsaken til en slik megatsunami i dokumentaren var nettopp et vulkanutbrudd på Kanariøyene, spesifikt på La Palma.
– Veldig usannsynlig
Enkelte forskere mener at en 500 kubikkilometer stor fjellside kan rase ut i havet under et utbrudd. Solana mener det hele er et usannsynlig skrekkbilde.
I en av modellene ble det snakket om bølger på over hundre meter som kan ramme Kanariøyene og kysten i Spania, Marokko og Portugal. Datasimuleringer viser at en slik bølge også kan ramme USAs østkyst.
– Jeg vet ikke om en eneste tsunamiforekomst i verden med bølger i nærheten av hundre meter, utbryter Solana.
Geolog Bill McGuire var en av forskerne som uttalte seg. I en dokumentar for Naked Science forklarte han at gasstrykk som bygger seg opp kan føre til et slikt megaras og påfølgende tsunami.
Det har blitt slått sprekker i La Palma under tidligere utbrudd og det er i disse områdene McGuire mener en slik kollaps kan skje, hvis et vulkanutbrudd skulle skje på La Palma.
– Det er veldig usannsynlig at en stor del av øya bare kollapser ut i havet. Dette er så sjeldne hendelser at vi ikke har noen beskrivelser eller vitneberetninger. Vi rekonstruerer de fra forekomster på havbunnen rundt vulkanske øyer og tsunamiforekomster langs kysten.
Forskningen som lå til grunn for den dystre spådommen har møtt kritikk.
– Modellen som ble presentert for flere år siden var resultatene av det verst tenkelige tilfellet, og det ble gjort antakelser om bølgehøyder, men vi vet ikke om de stemmer, forklarer Solana.
Vil få lokale konsekvenser
At et vulkanutbrudd på Kanariøyene vil få lokale konsekvenser er imidlertid sikkert.
Når vi hører om vulkanutbrudd går gjerne tankene til eksplosive utbrudd, slik som i Vesuv i år 79. Hvis det skulle bli et utbrudd på La Palma blir det trolig ikke så spektakulært som mange frykter.
– Hvis magmaen kommer seg til overflaten blir det noe vi vulkanologer anser som et ikke-voldelig utbrudd – men for folk kan det fortsatt være skremmende. Det vil minne om vulkanutbruddene fra Etna på Sicilia.
Etna hadde utbrudd siste søndag i august.
– En askesky og gass kommer over åpningen, kalt ventilen. Lavaklumper blir slengt opp i lufta og faller rundt krateret, noe vi kaller lavabomber. Det blir også aske og lavastrømmer, sier Solana, som påpeker at det gjerne også kommer eksplosjoner.
– Under utbruddet kommer det regelmessige eksplosjoner når magmaen når opp til overflaten. Noen av disse vil være kraftigere enn andre, men hvis folk følger instruksjonene fra Sivilforsvaret er de trygge, understreker hun.
Gult farenivå
I beredskapsplanen for vulkanutbrudd på Kanariøyene, Pevolca, er det definert fire farenivåer: grønn, gult, oransje og rødt. For øyeblikket er det innført gult farenivå.
Denne fredagen la Pevolca-direktør Miguel Ángel Morcuende frem en evakueringsplan som skal iverksettes, dersom det kommer et utbrudd.
Tazacorte, Fuencaliente, Mazo, El Paso og Los Llanos er satt på evakueringslista, ettersom områdene kan rammes av et utbrudd.
Evakueringsplanen skal sørge for at både innbyggere og turister i disse områdene får tilgang på et sted å være, transport og hvilke strategier som skal benyttes for å redde husdyr.
Ber folk holde seg rolige
Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, har bedt befolkningen på La Palma om å holde seg rolige, etter at flere jordskjelv har skapt frykt og usikkerhet de siste dagene.
– Vi overvåker utviklingen av seismiske bevegelser nøye. Vi har ikke fått en eneste samtale til nødsentralen i natt. Ingen bevegelse eller endringer. Men det betyr ikke at et utbrudd ikke kan skje, sier Torres, som understreker at det kan komme roligere perioder før et utbrudd.
– Det stemmer at vi har hatt færre bevegelser for hver dag, men de er på mindre dybde og det er bevegelse på øya, i Jedey-området, fortsatte han.
Hvis en evakuering blir nødvendig kan det komme til å ramme rundt 2000 innbyggere, ifølge øygruppens president.
Torres har bedt innbyggerne om å forholde seg rolig, og sier at ekspertene og myndighetene følger nøye med i en «perfekt koordinert» operasjon.