Vurderer å droppe innreisekarantene for vaksinerte

Annonse
Denne saken er over 1 år gammel. Informasjonen i saken kan være feil eller utdatert.

Denne mandagen kunngjorde regjeringen i Norge at de letter på karantenekravene for fullvaksinerte.

Dette gjelder den såkalte smittekarantenen og ikke innreisekarantene. Dermed må reisende fra utlandet fortsatt i karantene – men regjeringen vurderer å lette på innreisekarantenen også.

Også de som har fått én dose kan slippe såkalt smittekarantene hvis det har gått mellom tre og 12 uker siden de fikk dosen og dersom de blir testet mellom døgn 3 og 7 etter nærkontakten med en smittet.

Endringene trer i kraft fra midnatt tirsdag 4. mai, skriver Regjeringen i en pressemelding.

Du må i innreisekarantene

Etter kunngjøringen har det blitt delt flittig på sosiale medier av reiseglade nordmenn, men det er viktig å presisere at innreisekarantenen fremdeles gjelder. 

Annonse

Det er altså ikke slik at du kan reise fra for eksempel Spania til Norge uten å gå i karantene, selv om du er vaksinert.

Vurderer endringer i innreisekarantenen

Det som ved første øyekast kan virke som dårlige nyheter for reisende er imidlertid også potensielt gode nyheter.

– Det gjøres ikke endringer i regelverket for innreisekarantene for personer som er vaksinert. Dette er noe som er til vurdering, skriver Regjeringen i sin pressemelding.

Med andre ord vurderer Regjeringen også å gjøre endringer i innreisekarantene for fullvaksinerte. Når dette eventuelt vil skje er foreløpig uklart.

– Vil lette hverdagen for mange

– Over 1,3 millioner nordmenn har nå fått minst én dose koronavaksine. Et unntak for smittekarantene for vaksinerte er en svært god nyhet, og vil lette hverdagen for mange, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Fullvaksinerte sidestilles dermed med de som har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene, og slipper dermed smittekarantene.

For de som bare har fått én dose må man likevel testes for å slippe smittekarantene. Disse må også ha fått vaksinen for mellom 3 – 12 uker siden fra tidspunktet de hadde nærkontakt, og må altså ta en PCR-test når det er mellom 3 – 7 døgn etter siste nærkontakt med den smittede. Nekter man å ta test må man i karantene.

– Det er viktig at alle som skal ha to doser, tar andre dose på riktig tidspunkt for å få full beskyttelse, og beholde statusen som vaksinert, sier Høie.

Kan gå ut av karantene

Vaksinerte som er i smittekarantene når endringen trer i kraft, kan gå ut av karantenen dersom det har gått mer enn tre uker siden første dose. De som bare har fått én dose, må ta en PCR-test mellom døgn 3 og 7 etter nærkontakten hvis de går ut av karantenen.

Fullvaksinerte trenger ikke teste seg når de går ut av karantene.

Smittekarantene er ikke innreisekarantene

Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene fra det tidspunktet kontakten med en smittet skjedde. Dersom du er nærkontakt, blir du kontaktet gjennom smittesporing og får beskjed om hva som gjelder for deg.

Smittekarantene er ikke det samme som innreisekarantene, som krever at alle reisende fra risikoland må gå i ti dagers karantene etter ankomst i Norge.

Add New Playlist