Foto: Policia Canaria håndhever smitteverntiltak på Lanzarote. Foto: Policia Canaria

Vurderer lettelser i portforbudet


Helsedepartementet på Kanariøyene skal i dag legge frem nye smitteverntiltak.

En av mulighetene som øyregjeringen kan åpne for er lettelser i portforbudet på øyer i nivå 3.

Du kan lese mer om de nåværende tiltakene i denne saken. Canariavisen publiserer endringene når disse blir kjent senere denne torsdagen.

Utelivsbransjen sliter

Myndighetene har flere ganger forhandlet med utelivsbransjen som gjentatte ganger har bedt om dette. Sektoren sier portforbudet rammer de hardt, ettersom folk velger å ikke spise middag ute når de må dra hjem før klokken 22.

Ifølge restaurantene ville en utsettelse av portforbudet med bare en time øke omsetningen med opptil 30%.  Legger man til tapet som følge av kapasitetsbegrensninger betyr det at portforbud klokken 22 og andre tiltak påfører bransjen opptil 75% omsetningstap.

Representanter for sektoren har påpekt at utestedene i virkeligheten må stenge før klokken 22, da portforbudet trer i kraft.

– Mange restauranter har bestemt seg for å stenge på ettermiddagen, sier president i assosiasjonen for utelivseiere i Las Palmas, Fermín Sánchez.

Han påpeker at tap på rundt 50% er en virkelighet utelivseiere nå lever i på dagen også, ettersom mange arbeidstakere jobber hjemmefra og derfor ikke spiser måltider ute.

– For å ha en god middagsservering må vi starte 19:30, men dette er mer vanlig hos utlendinger, sier Ramón Fariña i assosiasjonen for utelivseiere på Tenerife.

Spanjoler spiser gjerne middag mellom klokken 21 og midnatt.

Vurderer tiltakene

Undet møtet i dag skal øyregjeringen også vurdere hvilke tiltak som gjelder i hvert nivå. Derfor skal det også diskuteres både mulige innstramminger og lettelser.

Øyregjeringen vurderer blant annet om de skal tillate fritidsreiser mellom øyer som er i nivå 3 med negative coronaprøver som krav.

De nye tiltakene skal også gjøre det mulig å videreføre disse etter at unntakstilstanden i Spania er over 9. mai.

Øyregjeringen ønsker da å beholde kontroller på flyplasser og i havner. Mange av tiltakene som har vært innført på disse stedene er en del av unntakstilstanden i landet, ettersom for eksempel flyplasser er under statlig jurisdiksjon.