Siste
Foto: Canariavisen

17 migranter ankom Gran Canaria på tirsdag


17 migranter fra Sahara og Nord-Afrika ble reddet sør for Gran Canaria tirsdag ettermiddag da de nærmet seg kysten. Om bord i båten var det også en gravid kvinne og en mindreårig, ifølge nødsentralen.

Båten ble oppdaget av radarsystemet SIVE omtrent 22 kilometer sør for Maspalomas.

Redningsbåten Salvamar Macondo dro ut og hentet i land migrantene klokken 16:30.

Den gravide kvinnen fikk helsehjelp da de ankom Arguineguín-havna, og er overført til Insular-sykehuset nord på Gran Canaria.

Båten som ble reddet i dag er trolig den som forlot Cabo Bojador i Sahara på lørdag.

Et redningsfly har søkt etter denne båten siden søndag.

Denne tirsdagen kom det også en båt til Fuerteventura med 30 migranter. Totalt har det kommet 47 migranter til øygruppen i dag.

Situasjonen nå

I løpet av 2020 kom det over 23 000 migranter i båt til Kanariøyene. Utover våren 2021 har strømmen av båter begynt å tilta igjen på grunn av bedre værforhold på havet.

Så langt i år har over 3400 migranter ankommet Kanariøyene – en økning på over 117% sammenlignet med samme periode i fjor.

Regjeringsdelegasjonen forteller til Canariavisen at de har ansvaret for rundt 4700 migranter. De fleste av de 870 som var på hotell da vi snakket med regjeringsdelegasjonen er nå sendt til mottaksleirene.

– For øyeblikket er det rundt 4700 migranter på øyene, hvorav 870 er på hotell og resten i mottak. Mindreårige er ansvaret for regjeringen på Kanariøyene, forklarte pressesjef Cristina Ruíz Rivas hos regjeringsdelegaten til Canariavisen i forrige uke.

I tillegg til disse er over 2600 mindreårige migranter på øygruppen under øyregjeringens omsorg.

Første stoppested for migrantene som kommer til Gran Canaria er havna i Arguineguín. Her får de nødvendig førstehjelp av Røde Kors-frivillige. Smittevernet er strengt og pressen holdes på god avstand. Foto: Canariavisen

Dette skjer etter ankomsten

Migranter som ankommer Kanariøyene blir først sendt til midlertidige mottak – såkalte CATE-sentre – der de blir testet for Covid-19 og identifisert.

I CATE-sentrene kan migrantene bare anholdes i tre døgn, men både den tidligere leiren i Arguineguín og den nåværende i Barranco Seco på Gran Canaria har fått kritikk for brudd på denne tidsbegrensningen.

Etter dette blir migrantene sendt til en av leirene som er satt opp på øygruppen, der de bor frem til de enten sendes hjem eller får innvilget asyl.

Barranco Seco-leiren skal anholde migrantene som ankommer i de første 72 timene, men har blitt kritisert for menneskerettighetsbrudd. Foto: Regjeringsdelegaten på Kanariøyene

Barranco Seco-leiren skal anholde migrantene som ankommer i de første 72 timene, men har blitt kritisert for menneskerettighetsbrudd. Foto: Regjeringsdelegaten på Kanariøyene

Seks mottak

På Gran Canaria er det tre slike mottakssentre: Canarias 50-leiren på en militærtomt nord på øya, den nedlagte skolen León, og et lagerbygg som er stilt til disposisjon av Bankia.

På Tenerife er det to: Las Canteras og Las Raices. Sistnevnte har fått krass kritikk for sine dårlige leveforhold og gjentatte slåsskamper. Senest på tirsdag denne uken var det voldelige sammenstøt mellom grupper av migranter og politiet i leiren.

Den siste leiren er i El Matorral på Fuerteventura, ved et mottak som ble brukt som interneringssenter under båtkrisen i 2006.

Kombinert med eksisterende mottak på øygruppen har staten plasser til rundt 7000 migranter.

Voldelige sammenstøt i Las Raices-leiren tirsdag 6. april:

 

Noen velger å bo på gata

Et fåtall migranter velger også å klare seg på egenhånd utenfor migrantleirene.

Dette velger en del på grunn av elendige forhold i migrantleirene, høyt konfliktnivå, og et ønske om å reise videre til Europa.

Les også:

Migrant: – Alle hadde reagert om de fikk dette til middag

Får bevege seg fritt

Ifølge spansk lov kan ikke migrantene anholdes i mer enn tre døgn. Etter dette har de rett til å bevege seg fritt i landet mens de venter på avgjørelse fra en dommer om de får bli eller skal hjemsendes.

Coronarestriksjoner og en streng politisk linje overfor migrantene har likevel gjort reiser til fastlandet tilnærmet umulig, med unntak av de spesielt sårbare migrantene som blir videresendt av myndighetene til andre regioner i Spania.

Mange returneres

Ifølge innenriksdepartementet sendes det fire ukentlige fly fra Spania til Marokko med migranter. På hver flyvning er det rundt 20 migranter som ofte er i følge med en eller flere politifolk per person.

Flyene går i all hovedsak fra Gran Canaria men også fra Madrid via Gran Canaria til El Aaiún i Vest-Sahara.

I denne leiren skal migrantene kun anholdes i tre døgn mens de identifiseres, coronatestes og tildeles en plass ved et av mottakene. Også denne leiren har blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene, spesielt for å anholde migranter over de tillate 72 timene.

Les også:

Voldelige sammenstøt i migrantleir – politiet avfyrte gummikuler

Mindreårige migranter

De migrantene som hevder å være mindreårige blir tatt hånd om av kanariske myndigheter, til forskjell fra de voksne som blir sendt til statlige mottak.

Disse blir fordelt på en rekke mottak satt opp av øyregjeringen. For øyeblikket er det over 2600 mindreårige migranter på Kanariøyene.

Det har oppstått bråk ved migrantmottak i Puerto Rico på Gran Canaria, der flere hundre barn og ungdom er plassert på hotell.

Les også:

Mottakshotellet er ramponert: – Jeg er redd, sier nabo

Aldersprøver

Dersom noen hevder å være mindreårige skal alderen bekreftes gjennom avhør, dokumentasjon og en aldersprøve som tas ved hjelp av røntgenbilder av håndledd og eventuelt tennene.

En slik aldersprøve er frivillig, men de som nekter risikerer å miste retten til beskyttelse og opphold i landet dersom det er mistanke om at de er over 18 år.

Forsinket prosess

Det er for tiden et stort etterslep på aldersprøvene som følge av mange ankomster og pandemien som legger press på helsevesenet. Derfor er det trolig mange over 18 år som utgir seg for å være mindreårige på Kanariøyene.

Et estimat fra regjeringen på Kanariøyene i februar anslo at rundt 600 migranter som øyregjeringen har omsorgen for har løyet på alderen.