Siste
Migranten som var innlosjert på Waikiki Hotel i Playa del Inglés ble sist sett på søndag. Foto: Skjermdump fra video/Canarias7

7000 migranter på hotell: –⁠ Ikke alle kan flyttes på 15 dager


Innvandringsdepartementet innrømmer at det vil bli vanskelig å tømme hotellene for migranter på kort sikt, til tross for at det både åpnes en ny leir både på Gran Canaria og Fuerteventura om kort tid.

Forrige mandag begynte Mogán kommune sine inspeksjoner for å avdekke det de mener er «upassende bruk» av hoteller. Det var viseordfører Mencey Navarro som kunngjorde at kommunen nå vil gjøre alvor av truslene om inspeksjoner og bøter til hotellene som innlosjerer migranter i kommunen sørvest på Gran Canaria.

– Bekymringsfullt

Statssekretær Hana Jalloul sier dette er «bekymringsfullt», og sier staten jobber for å flytte migrantene. Nylig ble de siste migrantene flyttet fra Puerto Azul Hotel i Puerto Rico, men Jalloul påpeker at man ikke kan flytte alle på 15 dager.

For tiden bor det rundt 7000 migranter på hotell på Kanariøyene.

Staten regner med at mottaket kjent som Canarias 50 på Gran Canaria og El Matorral-leiren på Fuerteventura vil stå klare innen to uker. De to leirene kan få til sammen 1350 mottaksplasser, ifølge innvandringsminister José Luis Escrivá.

Annonse:
 

– Uansvarlig

Jalloul kaller avgjørelsen til Mogán kommune for «uansvarlig», og påpeker at hotellene uansett var stengt på grunn av pandemien, slik at innlosjeringen av migranter har gikk eierne mulighet til å fortsette driften.

Ifølge viseordfører Mencey Navarro har det lokale politiet utført inspeksjoner for å bekrefte om hotellene fremdeles innlosjerer migranter. Hvis de gjør det mener kommunen at de bryter kommunale forskrifter om bruk av eiendommene som er forbeholdt turistaktivitet.

Hvis kommunen iverksetter sin plan risikerer hotellene bøter på mellom 6001 - 150 000 euro.

Ti hoteller er for tiden i bruk som mottak for migranter sør på Gran Canaria. Av disse er syv hoteller for voksne, mens tre er satt av til enslige mindreårige.

Les også: 

Slik er migrantsituasjonen på Kanariøyene nå
 

Kan være grunnlovsstridig

Flere jurister har til kanariske medier påpekt at kommunens trusler i seg selv kan være grunnlovsstridige, ettersom de bygger på at migrantene ikke er spanske statsborgere eller har lovlig opphold i landet.

Rettspraksisen i den spanske grunnlovsretten er at tiltak som dette, når de er motivert av rase eller nasjonalitet, strider mot den spanske grunnloven.

Motivet som ligger bak var ifølge ordfører Onalia Bueno selv at migrantene er i landet ulovlig.

Som svar på ordførerens trusler om å bøtelegge hoteller har Kanariøyenes regjering publisert et lovdekret i sitt statsblad for å sikre at spesielt mindreårige migranter ikke blir kastet ut.

Annonse:
 

Tre mottak på Gran Canaria

Rergjeringen planlegger å  ha tre mottakssentre for migranter på Gran Canaria.

Et slikt mottak står allerede klart på den nedlagte León-skolen i Las Palmas, mens to andre foreløpig er under konstruksjon.

En av disse er i militærleiren kjent som Canarias 50 ved Isleta, og den andre i en lagerbygning som har blitt donert til staten av Bankia. Målet med disse er å ha kapasiteten klar til fremtidige flyktningkriser på øygruppen.

Byrådet i Las Palmas har forsøkt å overta området ved Isleta i flere år. Den gamle militærleiren skulle egentlig omgjøres til en fritidspark. Regjeringen har forsikret Las Palmas kommune om at denne leiren ikke skal være permanent.

Annonse:
 

Går tregere på Tenerife

En fjerde leir er planlagt på Tenerife. Også denne skal bygges på forsvarets eiendom kjent som Las Raices-brakkene, men det kan ta flere måneder før denne står klar. Kommunen beordret byggestopp av denne og en annen leir i La Laguna, men har nå godkjent konstruksjonen i Las Raices.

Den femte leiren som er planlagt settes opp i El Matorral på Fuerteventura, og skal stå klar omtrent samtidig som Canarias 50-leiren på Gran Canaria – altså om to ukers tid.