Problemene blant andre Loro Parque på Tenerife har opplevd med dyrevernere, er ikke begrenset til den velkjente dyreparken på Tenerife.
Nå går den britiske dyrevernorganisasjonen RSPCA sammen med flere andre for å presse turoperatøren TUI til å slutte å selge billetter til slike marine parker, inkludert Palmitos Park på Gran Canaria.
Tidligere har Canariavisen omtalt hvordan danske dyrevernere har gått hardt ut mot Loro Parque. Loro Parque-gruppens tilsvar kan du lese i denne saken.
De har blant annet fått turoperatører til å boikotte parken på bakgrunn av dyreholdet.
Loro Parque har både delfiner og spekkhoggere i fangenskap, noe dyrevernerne mener er jevngodt med tortur.
Stoppet salget
Flere store reiseoperatører, inkludert Expedia, Jet2holidays og EasyJet Holidays, har valgt å slutte å selge billetter til slike parker de siste månedene på grunn av press fra dyrevernorganisasjoner.
TUI fortsetter imidlertid å selge dem, selv om de understreker at dette er under vurdering.
Det samme opplyste TUI Norge til Canariavisen når vi omtalte Loro Parque i 2022.
Det er foreløpig uklart om akvariet Poema del Mar i Las Palmas, som også eies av Loro Parque, blir omfattet av en eventuell boikott hos turoperatøer i fremtiden.
Sendte skriftelig krav til TUI
RSPCA har sluttet seg til krav fra flere andre organisasjoner, slik som Peta, World Animal Protection, Born Free Foundation, World Cetacean Alliance, Humane Society International/UK og Whale and Dolphin Conservation.
De har sendt et skriftelig krav til TUI-direktør Andrew Flintham i Storbritannia, og de ber turoperatøren om å endre holdning til slike attraksjoner.
I brevet, som Canariavisen har fått tilgang til, skriver gruppene:
– Det finnes rikelig med vitenskapelig bevis som viser at fangenskap er fullstendig uforenlig med de komplekse behovene til delfiner og hvaler.
De legger til at det ville være «urimelig» for TUI å fortsette å selge billetter til marine parker nå som de fleste av deres største konkurrenter har avsluttet denne praksisen.
Tre spekkhoggere døde
I 2022 kunne Canariavisen melde om at tre spekkhoggere mistet livet i Loro Parquer på halvannet år.
Blant dyrene som fortsatt lever i fangenskap, viser flere tegn på nedslitte tenner, angivelig fordi de biter i bassengkanten av frustrasjon, mener dyrevernorganisasjonen World Animal Protection.
– Likevel er parken og spekkhoggershowet fortsatt et populært utfluktsmål for turister, og et av verdens største reiseselskaper, TUI Group, sender fortsatt massevis av besøkende dit, skriver World Animal Protection i Danmark.
Ifølge en
rapport fra organisasjonen Free Morgan Foundation, skrevet av Dr Ingrid N. Visser og Rosina B. Lisker i 2016, konkluderer de med at dyrenes velferd ikke er ivaretatt i Loro Parque.
– Det er underliggende og fundamentale problemer som medfører at dyrene lider, og som går ut over velferden, skriver de i sin rapport, som inneholder detaljerte nærbilder og dokumentasjon av tannskadene.
Selvskading
I en
studie fra Dr. Naomi A. Rose og E.C.M Parsons, utført på vegne av Animal Welfare Institute i Washington og World Animal Protection Group, konkluderer forskerne med at biting og selvskading er typisk atferd blant store havpattedyr i fangenskap.
– Det er på tide at TUI Group følger Expedia og en lang rekke andre turoperatørers eksempel, og stopper å tjene penger på havpattedyr i fangenskap en gang for alle, skriver World Animal Protection.
– Stor interesse fra våre kunder
I en lengre uttalelse til Canariavisen i 2022, hevdet daværende kommunikasjonsdirektør i TUI Norge, Nora Aspengren, at TUI følger opp dyrevelferden til sine samarbeidspartnere, og at de for tiden gjennomgår sin egen policy på området.
Likevel ønsket de ikke å svare på om de vil avslutte samarbeidet med Loro Parque.
– Vi ser stor interesse fra våre kunder for å besøke attraksjoner med dyr og muligheter for å se dyreliv mens de er på ferie. Samtidig er vi selvfølgelig kjent med den offentlige debatten rundt dette, sa Nora Aspengren til Canariavisen for to år siden.
– Når det gjelder steder med hvaler i fangenskap, så gjennomgår vi for tiden vår egen dyrevelferdspolicy, inkludert dette spesifikke emnet. Vi gjør en dybdeanalyse basert på vitenskapelig forskning og har en åpen dialog med ulike interessenter, inkludert frivillige organisasjoner og eksperter på emnet, for å ta den mest ansvarlige beslutningen, fra et sosialt, økonomisk og miljømessig perspektiv, selvfølgelig basert på dyrenes velferd, fortsatte hun.
Avviser påstandene
Parkens ledelse, styrt av Wolfgang Kiessling, har avvist enhver påstand om at dyrenes velferd ikke er god nok i parken.
Parkens ledelse svarer på påstandene fra dyrevernere, og du kan lese disse svarene
her.
Andre parker stoppet show
SeaWorld avsluttet sine show med spekkhoggere, etter massiv kritikk og fall i omsetningen da dokumentarfilmen «Blackfish» kom ut. Ifølge
The Guardian falt omsetningen til SeaWorld med 84% etter at dokumentaren gikk på TV i 2013.
Dokumentaren antydet at måten dyrene ble behandlet på var årsaken til at spekkhoggeren Tilikum drepte instruktøren Dawn Brancheau.
Reisebyrået Expedia valgte å avslutte markedsføringen av Loro Parque og andre dyreparker som har show med havpattedyr i 2021.