Dette er reglene som gjelder på Kanariøyene nå

Nye og strengere tiltak ble innført i natt.

Foto: Policia Canaria

Av Leo Lunde
Publisert 11. januar 2021 kl. 09:26

Av Leo Lunde
Publisert 11. januar 2021 kl. 09:26

På grunn av økt smittenivå har kanariske myndigheter innført nye restriksjoner på flere av øyene. Dette er reglene som gjelder nå og frem til 24. januar.

De nye tiltakene for å hindre smittespredning på Kanariøyene trådte i kraft ved midnatt i natt. Lovdekretet ble publisert forrige lørdag, og innebærer blant annet et portforbud på nattestid på Gran Canaria, Lanzarote og La Gomera. Enda strengere tiltak gjelder på Tenerife.

Fra før gjelder også kravet om bruk av munnbind på alle offentlige plasser og steder der mennesker samles. Man kan bare ta av munnbindet for å spise og drikke mens man sitter ved bordet på utesteder.

Nivå 2 – Gran Canaria, Lanzarote og La Gomera

Dette er de nye tiltakene på Gran Canaria, Lanzarote og La Gomera: 

 • Et portforbud innføres fra klokken 23 – 06. I dette tidsrommet er det forbudt å gå ut, bortsett fra for strengt nødvendige gjøremål slik som å skaffe medisiner, dra til legen, veterinær i nødsituasjoner, utføre jobb, juridiske forpliktelser, ta vare på trengende, og for å se til husdyr.
 • Utesteder må stenge senest klokken 23, og kan ha maksimalt fire personer ved samme bord. Aktiviteter som ikke kan utføres med en garanti om avstand eller munnbind slik som dans og karaoke er forbudt.
 • Alle offentlig tilgjengelige steder slik som kjøpesentre, butikker og utesteder må stenge senest klokken 23.
 • Sportsaktiviteter og trening kan ikke utføres i grupper på over fire personer innendørs.Utendørs kan ikke sportsaktivitet i grupper utføres hvis sikkerhetsavstanden ikke kan garanteres til enhver tid.  For gruppesport utendørs hvor sikkerhetsavstanden ikke kan garanteres kan man være maksimalt fire personer, inkludert treneren.
 • Besøk på eldrehjem og sykehus begrenses. Krav til smittevern skal tas til det ekstreme, og alt personell som har direkte kontakt med pasienter anbefales FFP2-masker og visir. Det anbefales også at man øker ventilasjonen.
 • Kapasiteten i kollektivtransporten begrenses med 50%.
 • Møter og sosiale sammenkomster kan ha maks fire personer, unntatt for de som bor i samme husstand.

Saken fortsetter under annonsen.


 

Nivå 3 – Tenerife

På Tenerife beholder man restriksjoner på inn- og utreise til øya utenom for strengt nødvendige reiser. I tillegg gjelder følgende tiltak på Tenerife som følge av det høye smittenivået: 

 • Portforbud fra klokken 22 – 06. I dette tidsrommet er det forbudt å gå ut, bortsett fra for strengt nødvendige gjøremål slik som å skaffe medisiner, dra til legen, veterinær i nødsituasjoner, utføre jobb, juridiske forpliktelser, ta vare på trengende, og for å se til husdyr.
 • Personer som ikke bor sammen kan ikke møtes, utenom på utesteder, og da med maksimalt fire personer per bord. Dette gjelder både innendørs og utendørs.
 • Utesteder må stenge senest klokken 22. Servering innendørs er forbudt, bortsett fra serveringssteder knyttet til sykehus for deres ansatte og for hoteller som utelukkende serverer sine hotellgjester. Forbud mot alle aktiviteter hvor sikkerhetsavstanden og bruk av munnbind ikke kan garanteres på utesteder, slik som karaoke og dans.
 • Kapasiteten på utesteder, fritidsarrangementer, kjøpesentre og alle offentlig tilgjengelige bedrifter er redusert til 30 prosent.
 • Parkeringsplasser knyttet til slike bedrifter og steder har redusert kapasitet til 50%. Denne restriksjonen gjelder også andre bedrifter hvor mennesker samles, og som ikke er en del av kjøpesentre.
 • Besøk til sykehus og eldrehjem stoppes, utenom i tilfeller som gjelder mindreårige, gravide kvinner, pasienter som ligger for døden, og i andre kliniske situasjoner der det anses som nødvendig av legen. På eldrehjem holdes beboere innendørs og besøk stoppes, med unntak av for pasienter som ligger for døden eller i andre tilfeller hvor ledelsen mener kontakt er nødvendig av helseårsaker. De som allerede har vært smittet og blitt friskmeldt er unntatt fra denne begrensningen. Ansatte anbefales å bruke FFP2-masker og visir ved all direkte pasientkontakt.
 • Kollektivtransporten forblir også begrenset slik den har vært i jula, til 50%.
 • Spillehaller og casinoer må holde stengt.
 • Trening og sportsaktiviteter kan ikke utføres innendørs på treningssenter eller sportsarenaer. Fysisk trening i friluft kan utføres individuelt så lenge sikkerhetsavstanden på to meter kan overholdes til enhver tid.

Samkjører tiltak

De nye og strenge tiltakene som nå innføres er en del av planen for å samkjøre tiltak med resten av landet.

– Avgjørelsene er tatt for å snu utviklingen på øyene hvor det ikke går bra. Alle mulige parametere er tatt i betraktning, sa Torres under pressekonferansen hvor han kunngjorde de nye tiltakene.

Endringen trer i kraft ved midnatt på søndag, og skal gjelde i minst 14 dager. Etter dette skal øyregjeringen vurdere tiltakene og smittenivået hver uke.

– Vi må være strenge og vi må følge reglene, sa Torres.

Øyene El Hierro, La Palma og Fuerteventura er fremdeles i nivå 1, og de strengere tiltakene som nå har blitt kunngjort gjelder derfor ikke på disse øyene.

 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!