Siste
Illustrasjon: Envato Elements

Disse kan slippe karantenehotell fra 27. mai


Norges regjering opprettholder det globale reiserådet til 1. juli, men fra 27. mai kan reisende fra EØS-land med lite smitte slippe unna karantenehotell.

Regjeringen har fra denne datoen besluttet å fortsette gjenåpningen av Norge, skriver NRK.

Samtidig som landet gjenåpner velger norske myndigheter likevel å gjøre alt de kan for å hindre at folk reiser på grunn av frykt for importsmitte.

Solberg ber folk planlegge norgesferie

Dermed videreføres reiserådet til 1. juli, også for fullvaksinerte.

– Vår anbefaling er at hvis du vil ha forutsigbarhet bør du planlegge for norgesferie, sa statsminister Erna Solberg under pressekonferansen.
Les også:
Slipper inn alle som er vaksinert fra 7. juni
 

Alle fra land med høy smitte må på karantenehotell

Samtidig som folk fra EØS- og Schengen-land med lite smitte kan slippe karantenehotell har regjeringen allerede visket ut skillet mellom nødvendige og unødvendige reiser. De nye reglene for dette trådte i kraft på søndag, skriver VG.

Det betyr i praksis at alle som reiser inn til Norge må på karantenenhotell, enten de har vært på en nødvendig reise eller ikke.

Bøtene for å ikke overholde plikten om å være på karantenehotell kan straffes med bøter på 20 000 kroner.

Gode nyheter for spaniafarere

For reisende fra Spania kan dette være gode nyheter. De nye reglene gjør at reisende fra landet kan tilbringe karantenen hjemme når smittetrykket kommer under 150 per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, skriver Flysmart 24.

Ifølge Regjeringen sin pressemelding må maks 4% av de som testes være positive i landet man reiser fra, i tillegg til at smittetrykket må være under 150.

I siste oppdatering fra spanske helsemyndigheter er prosentandelen positive prøver i Spania 4,98%. Dette tallet må altså ned før fritak for karantenehotell gjelder på reiser fra Spania.

Spania har 117 smittede per 100 000 innbyggere (tall fra 20. mai) og smittetrenden er synkende.

Jurister kaller det en bløff

Så langt har flere saker blitt henlagt i etterkant og  jurister råder folk om å nekte å vedta boten.

– Fra min tolkning fremstår hele ordningen med karantenehotell som en ren bløff. Hvordan mener myndighetene at de kan ilegge noen bot for ikke å ha dratt på karantenehotell, om det er opp til den reisende selv å vurdere om man plikter å dra på karantenehotell, sier advokat Helge Morset til VG.

Han leder ICJ-Norges utvalg for coronalovgivning, som er en uavhengig juristkommisjon som jobber for menneskerettigheter og individuelle friheter.

Det var Rett24 som omtalte saken først.
Jurister har også uttalt seg i kronikker her på Canariavisen:

Advokat om karantenehotell: – Svært bekymringsfullt
Oppdatering: Smittetrykk er oppdatert til tall fra 20. mai i saken. Lagt til at Regjeringen i Norge også krever at prosentandelen positive prøver er under 4%.