Siste

Disse landene har innført reiseråd mot Spania


Norge, Tyskland, Storbritannia og Frankrike fraråder alle reiser til hele eller deler av Spania som følge av økt smitte.

Det tyske utenriksdepartementet har sendt ut nye reiseråd der de fraråder alle reiser til de spanske regionene Aragon, Catalonia og Navarra på grunn av økt smitte. Tyske myndigheter holder Kanariøyene og Balearene utenfor disse reiserådene.

England har på sin side gått et skritt lenger etter at de innførte karantene mot alle som har vært i Spania forrige helg, og fraråder nå også reiser til Kanariøyene.

Før helgen ble det også klart at Norge maler Spania rødt på kartet over land i Europa, og dermed må nordmenn som er i Spania i 10 dagers karantene når de kommer hjem. For nordmenn gjelder dette også på Kanariøyene og Balearene.

Frankrike har også gått ut med nye reiseråd som følge av den økte smitten nord i Spania, men har så langt kun sendt ut reiseråd mot Catalonia.

Kansellerer fly

Med de nye reiserådene fra England frykter den kanariske regjeringen alvorlige konsekvenser.

I dag har også turoperatøren TUI og flyselskapet Jet2 kansellert sine flyvninger til Kanariøyene som følge av de nye reiserådene i Storbritannia.

Store forskjeller

Det er i dag store variasjoner i antallet smittede i Spania. I Catalonia har 75 613 personer fått påvist viruset siden pandemien startet, og de siste 14 dagene har 10 134 personer fått påvist Covid-19.

I naboregionen Aragon øker smitten også i stadig økende hastighet. 11 010 tilfeller totalt er påvist i regionen som har fått 4144 nye tilfeller de siste 14 dagene. Bare det siste døgnet har 474 personer fått påvist smitte her.

Navarra har så langt fått 6484 smittede totalt, og 891 av disse har fått påvist viruset de siste 14 dagene.

Regionene som er hardest rammet finner du lengst nord i landet. Det er store regionale forskjeller i smittetrykket. Grafikk: RTVE.es sist oppdatert kl. 12:45 28. juli 2020

I sterk kontrast til Kanariøyene

Dette står i sterk kontrast til Kanariøyene og Balearene, som har langt lavere smittetall. På Kanariøyene har det blitt påvist 2608 tilfeller totalt, men de siste to ukene har kun 152 nye tilfeller blitt bekreftet.

Av de totalt 200 aktive tilfellene som finnes på øygruppen er rundt halvparten flyktninger som har ankommet i småbåter. Disse blir testet og isolert fra det øyeblikket de setter fot på en av øyene, og utgjør ingen smittefare for befolkningen ifølge myndighetene. Kanariøyenes myndigheter har gått så langt som å si at de ønsker å holde flyktningene utenfor den offisielle statistikken, men dette har så langt ikke blitt noe av.

På Balearene ser man også lignende og lavere tall. 2376 personer har fått påvist viruset, men de siste to ukene har 106 nye tilfeller blitt bekreftet.

Smitten øker mest lengst nord

Smitten ser også ut til å øke i resten av landet. Norske favoritter slik som kystbyene i Valencia-regionen (Costa Blanca) opplever også en økning i smitten. 12 773 personer har fått påvist viruset i regionen siden utbruddet startet, og 933 personer har blitt diagnostisert de siste to ukene.

Likevel er det altså regionene lengst nord som har ført til at landsgjennomsnittet øker som det gjør. Hverken Norge eller England har tatt hensyn til de store regionale forskjellene når de har laget sine reiseråd for landet.

Torres reagerer

Denne mandagen forsikret Storbritannia sin ambassadør i Spania, Hugh Elliot, om at kravet om 14 dagers karantene for alle som har vært i Spania gjelder hele landet, og at det ikke kommer noen unntak for hverken Kanariøyene eller Balearene.

Det får Kanariøyenes president til å reagere:

– Sunn fornuft må serie. Vi har en mer positiv utvikling i pandemien enn de fleste land i EU, vi er 2000 kilometer unna, vi er den ytre regionen, og kan kun reises til med skip eller fly. Jeg ser ikke poenget i en karantene, sier presidenten.

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres reagerer på de nye reiserådene, og sier Kanariøyene vil spises opp av sult dersom turismen ikke gjenopptas på øygruppen. Foto: Gobierno de Canarias

Etter at avgjørelsen ble tatt i helgen har det foregått et intenst diplomatisk arbeide fra Kanariøyenes side for å få på plass et unntak i Storbritannia, men arbeidet har ikke ført frem.

Storbritannia sin ambassadør forklarte på en pressekonferanse i dag at ingen unntak vil bli gitt, og at avgjørelsen var vanskelig, men nødvendig sett fra et folkehelseperspektiv. Likevel har regjeringen i Storbritannia satt seg ned for å vurdere om karantenetiden kan justeres ned fra 14 til 10 dager for britene som har vært i Spania.

Ønsker å teste alle

Torres sier øygruppen ikke vil kunne overleve dersom turismen ikke tar seg opp. Kanariøyene er allerede i store økonomiske problemer på grunn av coronakrisen. Presidenten ønsker derfor å få til PCR-prøver av alle turister som ankommer.

– Ved å kontrollere flyplasser og havner kan mye av spredningen unngås, sier han i intervjuet med Onda Cero.

Natt til lørdag innførte også norske myndigheter nye reiseråd mot Spania. Dermed må også nordmenn som er i Spania gjennom en karantene på 10 dager når de kommer hjem. Heller ikke Norge har gikk unntak for Kanariøyene, til tross for langt lavere smittetall på øygruppen sammenlignet med fastlandet.