Smittestatus på Kanariøyene

421

Aktive tilfeller

164

Døde

Nye reiseråd:

Nye reiseråd: Spania blir «rødt»

av | 24.07.2020

Dersom du lander i Norge etter midnatt i natt må du i karantene.

SIST OPPDATERT: Kl. 14:14

Regjeringen endrer sine reiseråd for nordmenn fra og med i natt grunnet økende smittetall i Spania. Dermed må du i 10 dagers karantene dersom du lander i Norge etter midnatt fredag den 24. juli.

– Grunnen til endringen er at de ikke lenger oppfyller kravene. Vi skjønner at dette er skuffende, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad på pressekonferansen fredag ettermiddag.

Når regjeringen endret sine reiseråd forrige gang åpnet de for reiser til en rekke land i EU uten karantene, men de påpekte også da at reiserådene raskt kunne endre seg.

Dette er det nye kartet over røde og grønne land fra Folkehelseinstituttet som gjelder etter midnatt på fredag. 

Grafikk: Folkehelseinstituttet

Rammer Kanariøyene også

Regjeringen har ikke vært villige til å foreta vurderinger på regionsbasis utenfor Norden, og dermed påvirker de nye reiserådene også Kanariøyene, til tross for at smittetrykket på øygruppen er langt under de kravene FHI har satt.

– Det er blant annet på grunn av varierende datagrunnlag og at en vurdering på regionnivå vil kunne gi uforutsigbarhet, sa Bollestad.

Han åpner likevel for at det kan bli mulig i fremtiden.

– Vi vil vurdere om reiseråd kan gis på regionnivå i større deler av Europa i fremtiden.

Disse kan slippe karantene etter reiser til «røde land»

 

Disse er:

  • Mindre enn 20 bekreftede smittetilfeller pr. 100 000 innbyggere de siste to ukene.
  • Under 5 prosent positive prøver i gjennomsnitt pr. uke de siste to ukene.

I tillegg vil de nye reiserådene påvirke hva og hvordan reiseforsikringen dekker uhell og sykdom i Spania.

Situasjonen i Spania

Spania lå på torsdag på 34,9 nye smittetilfeller pr. 100 000 innbyggere, og dermed langt over dette kravet. Likevel er det store deler av Spania hvor smitten er vesentlig lavere. Dette gjelder også Kanariøyene, der kun 5,62 tilfeller pr. 100 000 innbyggere er registrert.

Kun fem av 17 regioner lå over kravene fra FHI på torsdag. I tre av disse er situasjonen så alvorlig at de i stor grad bidrar til å trekke opp gjennomsnittet i landet.

Aragon lå i går på over 220 tilfeller pr. 100 000 innbyggere de siste to ukene, og bare det siste døgnet har 415 nye tilfeller blitt bekreftet i denne regionen. Catalonia har også blitt rammet hardt med over 103. Baskerland hadde 46 tilfeller, La Rioja 27 og Extremadura 20.

Alle de hardest rammede regionene er lengst nord i landet, utenom Extremadura.

Sendte ut 15 000 tekstmeldinger

At Spania kom til å bli rødt har ligget i kortene siden tirsdag, da Helsedirektoratet advarte mot at Spania mest sannsynlig ville bli rødt denne uka.

Denne uken sendte helsedirektoratet ut 15 000 tekstmeldinger til nordmenn som befinner seg i Spania, der de varslet om at karanteneplikten sannsynligvis ville bli gjeninnført innen kort tid.

Til tross for de nye reiserådene vil både Norwegian og SAS opprettholde sine planlagte ruter til Spania i sommer, noe begge selskapene bekrefter overfor NRK.

 

 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Smitten øker på Kanariøyene: 421 aktive tilfeller

Smitten øker på Kanariøyene: 421 aktive tilfeller

Coronaviruset fortsetter å spre seg på Kanariøyene. I går ble 47 nye tilfeller bekreftet, og dermed er det 421 aktive smittetilfeller på øygruppen mandag kveld. Så høyt har ikke tallet vært siden 22. mai. Verst er det på Gran Canaria, som har mer enn halvparten av de...

McDonald’s: Smittet ansatt var på jobb

McDonald’s: Smittet ansatt var på jobb

McDonald's bekrefter tilfellet, og sier de har innført tiltak. En kilde som jobber ved Insular-sykehuset på Gran Canaria sier til Canariavisen at sykehusene nå øker sin beredskap ytterligere, og opplyser om at det nylig ble bekreftet smitte hos ansatte både på...

Åpner for cruise-trafikk fra høsten

Åpner for cruise-trafikk fra høsten

Myndighetene sier de vil åpne for cruise-trafikk mellom øyene. Regjeringen på Kanariøyene planlegger å gjenåpne cruise-sesongen til høsten, men kun for trafikk mellom øyene og med europeiske turister. Det kan tiltrekke 400 000 turister, som er en tredjedel av antallet...

Nå kan du laste ned den nye smittesporingsappen Radar Covid

Nå kan du laste ned den nye smittesporingsappen Radar Covid

Den nye smittesporingsappen Radar Covid 19 kan nå lastes ned på Kanariøyene. Appen varsler deg dersom du kommer i nærkontakt med noen som har testet positivt for coronaviruset. Den nye appen tar sikte på å redusere spredningen av nye smittetilfeller. Dette gjøres via...

62 nye smittetilfeller det siste døgnet

62 nye smittetilfeller det siste døgnet

Helsemyndighetene har bekreftet 62 nye smittetilfeller på Kanariøyene det siste døgnet. Dette er den mest dramatiske økningen i antallet smittede siden tallene begynte å stabilisere seg tidlig i juni. På lørdag mistet to eldre personer livet etter at de ble smittet....

Leide ut ferieboliger som ikke eksisterte – tre personer pågrepet

Leide ut ferieboliger som ikke eksisterte – tre personer pågrepet

Guardia Civil har pågrepet to kvinner og en mann på Tenerife, som angivelig har svindlet til seg 3165 euro ved å leie ut ferieboliger som ikke eksisterer. Agenter fra Guardia Civil i Guía de Isora og Granadilla de Abona har pågrepet to kvinner og en mann i alderen...