Etter en voldhendelse på Anfi del Mar der migranter fikk skylden tok rundt 80 lokale innbyggere til gatene for å vise sin avsky. Nå er en spanjol pågrepet i saken.

En spanjol er pågrepet for angrep migranter fikk skylden for


Etter denne ukens konflikter mellom lokalbefolkningen og migranter tok rundt 80 lokale innbyggere til gatene i går. De ropte fornærmelser mot migranter som er innlosjert på hotellet Arguineguín Park sør på Gran Canaria, og flere skal ha forsøkt å ta seg inn på hotellet men ble stoppet av politiet.

«Ut«, «Vi er lei av mishandlere«, «Send de ut av hotellene« og «Folket er lei« var noen av slagordene som ble ropt under lørdagens protester.

Bakgrunnen for protestene som fant sted var en slåsskamp som skal ha funnet sted ved Anfi del Mar 9. desember. Flere versjoner av det som skjedde har sirkulert i sosiale medier, og både mindreårige migranter og en person av marokkansk opphav som jobber med migrantene har blitt beskyldt for å angripe en ung kanarisk mann.

På lørdag ble det likevel klart at det var flere versjoner av hendelsesforløpet. Nå har politiet pågrepet en spanjol som er mistenkt i saken. Ifølge avisen Canarias 7 skal mannen allerede ha blitt fremstilt for en dommer.

Guardia Civil etterforsker fremdeles saken, og har også identifisert flere mindreårige migranter som angivelig deltok i voldhendelsen.

Mogán kommune fordømmer protesten som oppstod utenfor Arguineguín Park, og skriver på sine nettsider at de nå ber innbyggerne om å oppføre seg ansvarlig og holde roen.

Pisker opp stemningen

De siste dagene har også en rekke videoer av migranter som angivelig stikker av fra hotellene de er plassert på sirkulert i sosiale medier. Også dette har bidratt til å piske opp stemningen mellom de lokale og migrantene i kommunen.

Også ordføreren har deltatt på demonstrasjoner som har blitt omtalt som innvandringsfientlige, etter at det ultranasjonalistiske og høyreradikale partiet Vox deltok på en av disse demonstrasjonene.

Ordfører Onalia Bueno og kommunens kriver på sine nettsider at de er klar over at situasjonen er kompleks, og at utbruddet av sinne hos innbyggerne kan være et resultat den langvarige migrantkrisen som nå har pågått i over fire måneder. Kommunen sier at dette likevel ikke rettferdiggjør vold og hat mot migrantene.

Kontroversiell ordfører

Men også Bueno selv har fått kritikk for sine holdninger og uttalelser om migranter den siste tiden. Hun har blant annet truet med å bøtelegge hoteller som innlosjerer migranter etter nyttår, i et forsøk på å redde turismen i kommunen.

Noemí Santana som leder departementet for sosiale rettigheter på Kanariøyene reagerer sterkt på ordførerens trussel om å bøtelegge hoteller som tilbyr innlosjering for migranter etter nyttår.

– Ikke putt bensin på bålet med fremmedfientlige og kvasifascistiske taler. Vi står overfor et enestående fenomen. Regionen har aldri beskyttet så mange barn – mer enn 2000 – og ikke under noen omstendighet er det et alternativ å sette de på gata. La ordføreren komme med alternativer. Jeg liker folk som kommer med løsninger og ikke problemer, sier Santana til Canarias Ahora.

Det har rast rundt Bueno tidligere i år også, etter at hun ble pågrepet og siktet for valgfusk i september. Saken er fremdeles under etterforskning.

I høst fikk også Bueno mye kritikk for å kaste ut den frivillige organisasjonen Nabohjelpen, som sørget for at rundt 300 fattige familier fikk utlevert mat i Mogán kommune. Den gangen ble hun beskyldt for å komme med falske anklager mot Nabohjelpen.