Siste
KASTET UT: I disse lokalene har Nabohjelpen delt ut mat til fattige familier i 11 år. Nå er det slutt, inntil organisasjonen finner seg nye lokaler. Foto: Nabohjelpen

I dag ble Nabohjelpen kastet ut av kommunen


Da det ble klart at kommunen kaster ut den veldedige organisasjonen Nabohjelpen har saken fått stadig større oppmerksomhet i lokalsamfunnet. Organisasjonen sørger for mat og andre nødvendige varer for rundt 700 fattige mennesker i Mogán kommune.

Etter en vandring på 25 kilometer fra Arguineguín til Mogán denne lørdagen, leverte demonstrantene fra The Long Walk og aktivistgruppen Equal LGTBI + signaturene de har samlet for å redde Nabohjelpen til kommunen.

Sultestreik

Vandringen kommer bare dager etter at lederen for Equal LGTBI +, Emma Colao, avsluttet en uker lang sultestreik utenfor kirken i Arguineguín. Det ble gjort med musikk og taler fra Nabohjelpens leder, Jenni Koeppel, og Emma Colao fra Equal LGTBI + .

Etter at underskriftene var levert ble det også avholdt en markering utenfor kommunens kontorer i Mogán.

Kastet ut på lørdag

I dag trådte utkastelsesordren i kraft – ironisk nok på samme dag som FNs internasjonale dag for utryddelse av fattigdom.

Til tross for godt synlige protestaksjoner og forhandlinger måtte organisasjonen i dag tømme lokalene, før politiet kom til stedet for å bekrefte at utkastelsen var fullført.

Blant demonstrantene ved markeringen i Arguineguín var også noen kjente fjes - riktignok godt gjemt bak munnbind. Her spiller og synger Robert Gorman – sønnen til den folkekjære musikeren Bob Gorman. Foto: Canariavisen

 

Forhandlinger førte ikke frem

I tillegg til demonstrasjoner og markeringer i flere uker har også Nabohjelpen samarbeidet med den nye presten i Arguineguín, som på deres vegne forsøkte å forhandle frem en løsning med ordfører Onalia Bueno. Disse forhandlingene førte heller ikke frem.

Emma Colao som har ledet sultestreiken hevder denne saken er et bevis på at Mogán har blitt et veldig dårlig sted å være fattig med nåværende politikere ved makta. Som president for aktivistgruppen Equal LGTBI + sier hun dette er institusjonell vold mot fattige mennesker.

Kommunen hevder på sin side at Nabohjelpen har brutt flere regler om hygiene og oppbevaring av mat, og at de har nektet å samarbeide med sosialtjenesten i kommunen.

Her samlet demonstranter fra gruppen The Long Walk, Nabohjelpen og EQUAL LGTBI+ seg for å markere avslutningen på en 17 dager lang sultestreik i Arguineguín. Foto: Canariavisen

 

Sier kommunen lyver

Nabohjelpens president, Jenni Koeppel, hevder kommunen lyver, og viser til flere rapporter etter inspeksjoner fra matbanken i Las Palmas og EU, som alle bekrefter at forholdene var tilfredsstillende hos organisasjonen.

– Hadde de ikke vært det, hadde vi ikke fått mat fra matbanken i Las Palmas, sa Koeppel til Canariavisen da vi besøkte lokalene deres tidligere i høst.

I en reportasje produsert av Kanari-TV viser Koeppel frem lokalene og forklarer om situasjonen. Se reportasjen produsert av Kanari-TV under:

Har dokumentasjon fra matbanken

Canariavisen har vært på omvisning i lokalene da vi snakket med Koeppel i august, og kan bekrefte at Nabohjelpen følger de sanitære krav som er satt av EU og Matbanken i Las Palmas, basert på rapporter fra disse.

Da utkastelsesordren kom for rundt en måned siden ble Koeppel intervjuet av El Sur Digital GC.

Der fortalte hun om vanskelighetene de har hatt for å få kommunen i tale, og at kommunen overhodet ikke er interessert i å samarbeide.

Ved flere anledninger har organisasjonen påpekt at de gjerne kan flytte dersom kommunen ønsker lokalene tilbake, men at de trenger et alternativ slik at ikke de fattige familiene i kommunen rammes av dette.

Canariavisen besøkte aktivistene på dag fem i sultestreiken. Foto: Canariavisen

 

Dette sier kommunen

«Avgjørelsen begrunnes i en mangel på koordinasjon og samarbeid mellom virksomheten og Sosialtjenesten, i tillegg til tekniske rapporter som beviser mangel på beskyttelsesmekanismer for å garantere sikkerheten, strukturelle problemer på eiendommen og hygiene-tiltak som er påkrevd for aktiviteten de utfører.

Eiendommen er utelukkende forbeholdt matdistribusjon, men lokalene blir også brukt som lager for eiendeler, noe som ikke er tillatt. Videre er andre forpliktelser i kontrakten at virksomheten garanterer tilstanden for fasilitetene, at de utfører nødvendige reparasjoner og betaler for vann og strøm. 

Rapportene viser til de mange problemene som denne eiendommen har, slik som oppsamling av store ting som har ført til rotter i den gamle barnehagen i Arguineguín. Også mangel på hygiene-tiltak på grunn av manglende kjølesystem gjør at luftkvaliteten ikke er akseptabel, problemer med det elektriske systemer, mangler i beskyttelsessystemet, fuktighet og mer fører til konklusjonen om at eiendommen ikke møter minimumskravene.» 

 

Dette bildet mener kommunen beviser at Nabohjelpen har brutt betingelsene for bruk av lokalet. Oppbevaring av møbler, dører, esker og paller førte ifølge kommunen til rotter og skadedyr. Nabohjelpen har på sin side dokumentasjon fra skadedyrutrydderen Faycanes på at dette ikke var tilfellet. Foto: Mogán kommune

 

Nabohjelpen forklarer på sin side at de også deler ut møbler og andre husholdningsartikler som de fattige familiene trenger, men at disse tingene oppbevares separat fra maten.

Da Canariavisens journalist besøkte lokalene i sommer kunne vi både bekrefte at Nabohjelpen har tilstrekkelig nedkjøling og dokumentasjon på inspeksjoner fra matbanken i Las Palmas og andre myndighetsorganer hevder at forholdene er tilfredsstillende.

I tillegg påpekte Koeppel den gangen at skadedyrutrydderen Faycanes har vært på inspeksjon og oppdrag i lokalet uten å finne skadedyr.

Slik har Canariavisen dekket utkastelsen:

6. august: Mogán kommune vil kaste ut Nabohjelpen

8. august: Nabohjelpen: – Kommunen lyver

19. september: Nabohjelpen har fått utkastelsesordre fra kommunen

20. september: Sultestreiker for å redde Nabohjelpen

27. september: Sultestreiker på femte dagen for å redde Nabohjelpen 18. oktober: I dag ble Nabohjelpen kastet ut av kommunen