Enda en person testet positivt for coronavirus på Tenerife


Nok en person i det italienske reisefølget hvor en lege (69) testet positivt for coronavirus forrige uke er nå bekreftet smittet.

Helsedepartementet på Kanariøyene bekrefter at nok en person har testet positivt for Covid-19, noe som gjør at det nå er seks personer som er smittet på øygruppen.

Det nye tilfellet kommer i tillegg til de fire som testet positivt forrige uke, og som nå er isolert ved Universitetssykehuset Nuestra Señora de La Candelaria på Tenerife.

I tillegg er flere hundre gjester isolert på H10 Costa Adeje hotell, og en kvinne har fått bekreftet smitte på La Gomera.

Personen som nå har testet positivt har hatt direkte kontakt med de første smittetilfellene på hotellet, og har vært isolert på hotellrommet siden 24. februar.

På grunn av dette påvirker ikke det nye tilfellet de 130 gjestene som har fått klarsignal til å forlate hotellet. På nåværende tidspunkt har 57 av disse dratt fra H10 Costa Adeje Hotel.

Helsemyndighetene samarbeider nå med ambassadene til disse gjestene, slik at en kontrollert hjemsendelse av disse kan utføres når det anses som sikkert. Alle som forlater hotellet må fullføre karantenetiden i sine hjem.
Alle de bekreftede tilfellene skal være ved god helse.

Corona-hotellet på Tenerife

Rundt tusen gjester ved H10 Hotel Costa Adeje Palace ble denne uken satt i karantene, etter at en italiensk lege (69) som bodde på hotellet testet positivt for coronaviruset mandag denne uken. Dagen etter ble også hans kone bekreftet smittet, samt to andre personer i det samme reisefølget.

Rundt tusen gjester ved H10 Hotel Costa Adeje Palace ble satt i karantene. Så langt har fem tilfeller blitt bekreftet på Kanariøyene: fire på Tenerife, og et tilfelle på La Gomera. Foto: Wikimedia Commons

På torsdag ble det kunngjort at 130 personer som ikke har hatt nærkontakt med den italianske legen skal få forlate hotellet, men at gjestene skal overvåkes av helsepersonell, og det skal utføres febermålinger to ganger i døgnet.

Helsemyndighetene på Kanariøyene har avgjort at alle som tester negativt for andre virus og samtidig har lungebetennelse, skal testes for Covid-19.

Mild sykdom hos de fleste

Alle tilfellene utenom tre er importert fra andre land, som Italia og Iran. Foreløpig er kun én person innlagt på intensivavdeling.

Helsetilstanden til de smittede beskrives som god av direktøren for Koordinasjonssenteret for helsealarmer og nødsituasjoner, Fernando Simón. Dette gjelder ifølge Simón også pasienten som er lagt inn på intensivavdelingen. Myndighetene påpeker at de tror enkelte tilfeller av Covid-19 ikke blir registrert på grunn av mild sykdom hos de fleste.

Dødelighet på 2,3%

Foreløpige tall tyder på en dødelighet på 2,3%, ifølge en forskningsrapport omtalt i Center for Infectious Disease Research and Policy ved University of Minnesota. Denne studien tok for seg 72.000 coronapasienter i Kina, og er også omtalt av Forskning.no. Den opprinnelige studien ble publisert i forskningstidsskriftet JAMA.

Den samme studien viser at 81% av de smittede opplevde et mildt sykdomsforløp, med enten ingen eller mild lungebetennelse. 14% ble alvorlig syke og fikk pustevansker. 5% havnet i kritisk tilstand, med pustesvikt, septisk sjokk (en alvorlig tilstand med sviktende vevsgjennomblødning hos en pasient med blodforgiftning), og organsvikt.

Med dette er coronaviruset SARS-CoV2, som forårsaker sykdommen Covid-19, rundt 20 ganger mer dødelig enn vanlig influensa som har en dødelighet på 0,1%, men langt mindre dødelig enn SARS (9.6%) og MERS (34,4%).