Siste

Evakuerer innbyggere i påvente av vulkanutbrudd på La Palma

SISTE: Utbruddet startet denne søndagen kl. 15:12


SISTE:

Vulkanutbruddet har startet på La Palma

Beredskapskomiteen Pevolca har i dag startet evakueringen av hjelpetrengende i risikoområder på La Palma.

Et vulkanutbrudd kan derfor være nært forestående på øya, etter over en uke med mye jordskjelvaktivitet.

– Ingenting kan indikere på kort sikt om et utbrudd kan skje. Derfor opprettholder vi gult nivå, men intensiverer tiltakene på tre områder. Vi bekrefter at vi evakuerer hjelpetrengende for å være føre var, fordi det tar tid, forklarer presidenten i øyrådet på La Palma, Mariano Hernández Zapata.

LES OGSÅ: Vulkanutbrudd på Kanariøyene: Er det grunn til bekymring?

Siden lørdag har det vært flere jordskjelv nært overflaten. Et av disse ble målt til 4,2 på Richters skala klokken 11:16 denne søndagen.

Bakken har også steget 15 centimeter i de såkalte trykkområdene, ifølge en pressemelding fra det nasjonale geografiske instituttet IGN.

Trapper opp beredskapen

La Palma er fortsatt på gult risikonivå for vulkanutbrudd, men beredskapen er trappet opp.

Dermed er flere risikoområder nå stengt i de såkalte trykkområdene. Det inkluderer flere turområder.

Jordskjelvsvermen på La Palma begynte 11. september. I helga var det en roligere periode, men intensiteten har nå økt igjen.

Denne søndagen ble et skjelv med 4,2 på Richters skala registrert, med en dybde på 2 kilometer.

Det nasjonale geografiske institutt, IGN, har rapport om hele 6660 jordskjelv siden 11. september. 1300 av disse var sterke nok til at seismografene fant episenteret.

Måleutstyr plasseres i bakken for å registrere endringer som kan indikere at et utbrudd er nært forestående. Foto: Involcan

327 jordskjelv i dag

Denne søndagen har 327 nye jordskjelv blitt registrert, og enkelte av disse har vært på over 3,8 på Richters skala.

Hvis et utbrudd skulle skje vil det kunne føre til lokale ødeleggelser, og utbruddet kan komme til å minne om Etna-vulkanen på Sicilia, ifølge Carmen Solana.

Hun er vulkanolog, forsker og foreleser ved University of Portsmouth. I tillegg jobber hun tett med det kanariske vulkanologi-instituttet, Involcan.

– Det er mulig at asken kan dekke avlinger, men det vil også gjøre jordsmonnet mer fruktbart i neste sesong, sier Solana til Canariavisen.

– Hvis magmaen kommer seg til overflaten blir det noe vi vulkanologer anser som et ikke-voldelig utbrudd – men for folk kan det fortsatt være skremmende. Det vil minne om vulkanutbruddene fra Etna på Sicilia, forklarer hun.

Slik ble jordskjelvet på 4,2 registrert på seismografene til Involcan.

Disse områdene evakueres:

Det er foreløpig bare hjelpetrengende innbyggere som evakueres i de følgende områdene:

Las Manchas (Manchas de Abajo, Jedey, San Nicolás og El Paraíso), El Paso og Los Llanos de Aridane, El Chargo (Fuencaliente), La Bombilla (Los Llanos og Tazacorte), El Remo og Puerto Naos (Los Llanos de Aridane) som evakueres.