Siste
Immigranter og flyktninger som har testet negativt for Covid-19 blir midlertidig innlosjert på hoteller som har stengt som følge av viruskrisen. De får bevege seg fritt. Foto: Canariavisen

Får bevege seg fritt om de tester negativt for Covid-19


En og en halv uke etter at teltleiren for flyktninger i Arguineguín ble tømt er den nok en gang på vei til å fylles opp. 229 flyktninger og migranter befinner seg nå i leiren, der de venter på svar fra coronavirus-prøvene, opplyser Røde Kors.

Denne teltleiren er strengt bevoktet og ingen av flyktningene får forlate dette området. Det er imidlertid ikke tilfellet for flyktninger som er innlosjert på hotell, slik Canariavisen kan avdekke.

Innlosjert på hotell

De sentrale myndighetene begynte å flytte flyktninger som testet negativt for Covid-19 til hoteller 11. september, da disse står tomme som følge av coronakrisen. På et tidspunkt var det over 400 flyktninger i den lille leiren.

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres og regjeringsdelegat Anselmo Pestana kunngjorde da at leiren skulle tømmes innen et døgn. Samme morgen ble rundt 177 av de 400 flyktningene sendt til hoteller som en midlertidig løsning på kapasitetskrisen som rammer asylapparatet på øygruppen. Etter hvert som svar på PCR-prøvene kom inn ble også resten flyttet.

Mange av flyktningene er innlosjert på Holiday Club Puerto Calma i Puerto Rico. Disse har testet negativt for Covid-19 og har en midlertidig oppholdstillatelse på 60 dager mens de venter på behandling av saken sin. Foto: Canariavisen

Får gå fritt i gatene

Alle flyktningene som har blitt sendt til hoteller har testet negativt for Covid-19. Canariavisen har fått tips om at immigranter nå får gå fritt rundt i gatene i Puerto Rico, noe vår journalist på stedet også kunne bekrefte.

Kilder i det lokale politiet som Canariavisen har snakket med bekrefter at flyktningene som er innlosjert på hotell får lov til å bevege seg fritt. Ifølge Policía Local skal disse personene ha fått en midlertidig oppholdstillatelse i 60 dager mens de venter på behandling av asylsaken sin. I denne perioden har de mulighet til å bevege seg fritt på øya.

Skremmende

Nordmenn som Canariavisen har snakket med som er bosatt i Puerto Rico forteller at de opplever det som skremmende at de får gå fritt i gatene. Her er flyktningene innlosjert på Holiday Club Puerto Calma. I området rundt bor det flere familier med barn i skolealder og personer vi har snakket med sier de nå føler seg mer utrygge i området.

Rolig i området

Det har ikke vært meldt om at noen av flyktningene eller innbyggere har skapt problemer til nå, og etter det denne avisen kjenner til er det rolig i området. Det var ikke tilfellet da flere flyktninger ble sendt til Tunte tidligere i sommer. Da tok innbyggere til gaten for å demonstrere mot at nesten hundre personer skulle sendes til den lille byen.

Bakgrunnen for dette var frykt for smitte og mangel på informasjon fra myndighetene.

5121 flyktninger så langt i år

Til tross for at leiren i Arguineguín ble tømt for kort tid siden er den nå i ferd med å fylles på nytt som følge av nye båtankomster til Kanariøyene. Ifølge de siste tallene fra Innenriksdepartementet fra 15. september var det kommet 5121 personer fordelt på 190 båter så langt i år. Det er mer enn seks ganger så mange som i samme periode i fjor, skriver avisen Canarias 7.

De siste ukene har statssekretæren for innvandring jobbet på spreng for å utvide mottaksapparatet på Kanariøyene. Som en nødløsning har turistkomplekser og hoteller blitt brukt for å huse disse. Frem til forrige uke var minst seks hoteller og turistkomplekser i bruk, med fire på Gran Canaria, et på Lanzarote og et på Fuerteventura. Til sammen utgjør dette 3000 plasser.

På tirsdag ble 155 nye flyktninger reddet utenfor Gran Canaria av redningstjenesten og overført til Arguineguín. De var fordelt på syv båter ifølge kilder i nødsentralen som har snakket med nyhetsbyrået Efe.