Varsel om skogbrannfare reaktiveres fra denne mandagen.

Farenivået for skogbrann blir reaktivert på flere av Kanariøyene

2 min


Nok en gang er det erklært skogbrannfare på flere av Kanariøyene. Varselet som gikk ut på søndag blir nå reaktivert fra denne mandagen på flere av Kanariøyene. Varselet gjelder fra mandag på El Hierro, La Palma, La Gomera, Tenerife, og Gran Canaria.

Reaktiveringen av farevarselet kommer etter at den store skogbrannen som har herjet i fjellene på Gran Canaria siden 17. august ble erklært under kontroll natt til mandag. Dette betyr ikke at brannen er fullstendig slukket, men at mannskapene nå har kontroll på situasjonen.

Myndighetene ber nå folk om å forholde seg til disse tipsene, for å unngå flere skogbranner, og for å sikre seg selv dersom en brann skulle oppstå.

 1. Ikke kast søppel i naturen, spesielt ikke fyrstikker, sigarettsneiper, eller glass.
 2. Alltid sørg for at du har tillatelse hvis du skal brenne bråte. Øyrådet vil sørge for ressurser for å utføre dette på en trygg måte.
 3. Camping er kun tillatt i områder som er merket for dette. I tillegg er det påkrevd å søke tillatelse for å campe. Dette er for at myndighetene skal vite hvilke områder som må evakueres i en eventuell brann.
 4. I fjellet kan du kun fyre bål og grille i spesifikke, oppmerkede områder, og kun i ovner som er bygd for formålet på stedet. Husk å slukke bålet før du drar fra stedet.
 5. Det er rådet til å ha utstyr for å begrense gnister, en såkalt «spark arrestor», på off-roadkjøretøy som brukes i fjellene.
 6. Når risikoen for brann bør du ikke dra opp i fjellene hvis du ikke kjenner terrenget, veiene, og alternative veier ut av området. Prøv å gå i områder hvor du har god sikt.
 7. Å kjenne området og risikoene du kan møte på gjør deg og skogen sikrere.
 8. Hvis du oppdager en skogbrann eller røyk, ring 112 øyeblikkelig.
 9. Prøv å rapportere din lokasjon så nøyaktig som mulig.
 10. Kom deg i sikkerhet.
 11. Hvis du blir omringet av brann, prøv å nå et område som allerede har brent, beveg deg bort fra flammene, beveg deg på siden av brannen, og i motsatt retning av vindretningen.
 12. Aldri opphold deg på toppen av et fjell eller løp oppover. Flammene beveger seg 17 ganger så raskt som deg.
 13. Hvis situasjonen blir farlig, legg deg på bakken, pust gjennom en våt klut eller klesplagg. Aldri forsøk å dra fra området via veier som er påvirket av brann eller mye røyk.
 14. Når du evakuerer området, ikke løp, men gå rolig ned via en sikker rute.
 15. Under en brann er det forbudt å ta seg inn i området som er rammet. Ta kontakt med rådhuset/kommunehuset dersom du vil hjelpe til – det er disse som organiserer en eventuell frivillig innsats.

Del med dine venner!

0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *