![Blå bananer?! Ja, de finnes faktisk, og i likhet med røde bananer dyrkes de nå på Kanariøyene.](https://image.canariavisen.no/131558.webp?imageId=131558&width=960&height=644&format=jpg)
Først røde bananer, og nå dette?!
Kanariske bønder slutter aldri å overraske.
Den kanariske bananen er kjent for sin gode smak og gule farge. Men det finnes også røde bananer på Kanariøyene, noe Canariavisen har omtalt tidligere etter at vi kom over en kasse med den uvanlige frukten på Hiperdino.
Nå har bøndene på Kanariøyene gjort det igjen, og målet denne gangen er en
blå banan
. Den skal allerede være under dyrking på Kanariøyene, som et prøveprosjekt.
Det hele er et resultat av samarbeid mellom jordbruksforbundet FAST på Tenerife, selskapet Cultivos y Tecnología Agraria de Tenerife og bananbønder.
Den første bonden som har fått æren av å dyrke blå bananer er Eduardo León.
Men selv om bananene altså henger på treet, er de ikke klare for lansering i supermarkedene helt enda, ifølge avisa La Provincia.
Hva er så en blå banan?
Til tross for sitt slående utseende er den slettes ikke genmodifisert. Det er derimot en hybrid mellom to bananarter fra Sørøst-Asia: Musa balbisiana (malaysisk banan) og Musa acuminata (rosa banan).
Når den er umoden har skallet en blågrønn farge som blir svakere etterhvert som den modnes. Blåfargen varer nemlig ikke evig, og den får etterhvert bananens karakteristiske gulfarge.
Den blå bananen er derimot mer motstandsdyktig mot kulde, er litt kortere enn den gule motparten fra Kanariøyene, og har det som beskrives som et fløyelsmykt skall.
Innmaten beskrives som kremete med en matt gul farge som minner om vaniljeiskrem, og den har faktisk et hint av vaniljesmak.
Næringsinnholdet er derimot likt. For hver hundre gram gir den blå bananen cirka 105 kalorier, 1,5 gram protein, 27 gram karbohydrater og 3 gram fiber. I tillegg er den en kilde til fiber, vitamin B6, mangan, vitamin C, kobber, kalium og magnesium. Til tross for karbohydratinnholdet gjør lav glykemisk indeks den til et godt valg for de som ønsker å unngå blodsukkertopper.