Første omikron-tilfelle bekreftet på Gran Canaria


En fullvaksinert mann som ankom Kanariøyene fra Sør-Afrika i forrige uke, har fått påvist smitte med omikron-varianten av coronaviruset, på Gran Canaria.

Dermed er det første tilfellet av den nye, trolig mer smittsomme varianten, som er bekreftet på øygruppen.

Helsemyndighetene fortsetter å analysere flere prøver fra mistenkte tilfeller av omikron-smitte.

Mannen skal ha milde symptomer og har vært i isolasjon siden forrige uke. Hans nærkontakter har blitt sporet opp gjennom smittesporing, ifølge avisen Canarias 7.

På Gran Canaria analyseres det for tiden ytterligere fire smittetilfeller, som er mistenkt å kunne være omikron. Resultatene er ventet innen få dager.

Fører til reisefrykt

Den nye varianten har ført til reisefrykt blant nordmenn og Spania strammer grepet om smittevernstiltakene, slik Canariavisen allerede har skrevet om.

– Det ringer mye. Mange er redde for å reise og lurer på hva forsikringen dekker. Det er mange nye regler å forholde seg til og mye som skremmer folk fra å dra, forteller Bjarne Aani Rysstad til Canariavisen.

Flere regioner har eller er på vei til å innføre krav om coronapass på offentlige steder, inkludert Kanariøyene.

I tillegg har helsedepartementet oppdatert sine retningslinjer for smittekarantene. Alle som har vært i nærkontakt med omikron-smittede må nå i karantene, enten de er fullvaksinert eller ikke, skriver El País.