Siste
ARKIVFOTO: En båt har nettopp kommet i land. Foto: Policia Local

Har begynt å returnere migranter


Innenriksdepartementet gjenopptar hjemsendelser av migranter til Marokko. Det ble klart på mandag, etter at storavisen El País kunne melde at det første flyet til El Aaiún gikk mandag morgen fra Gran Canaria med rundt 20 migranter ombord.

Samtalene med Marokko ser dermed ut til å ha gitt resultater, og planen er ifølge avisen at rundt 80 personer skal sendes hjem hver uke. Så langt i år har det kommet over 20 000 migranter til Kanariøyene, men marokkanere står kun for litt over halvparten av disse.

Regjeringen håper at de med dette sender en klar melding til de som ønsker å sette ut på den farlige reisen, og at raske og effektive returer vil virke avskrekkende på disse.

Pandemien stoppet returer

En av hovedårsakene til at returene stoppet opp er coronapandemien, som har ført til stengte grenser mellom Europa og Afrika. Til tross for dette begynte regjeringen returer allerede i november. Disse ble sendt på de få avgangene som faktisk gikk til Marokko, men det var likevel snakk om få personer. Ombord på disse flyene var det flere politifolk enn migranter, ifølge avisen.

Det vil fortsatt være kommersielle flyvninger som gjelder for øyeblikket. Det er forventet at større grupper kan sendes tilbake nå enn tidligere.

Også returer til Mauritania og Algerie har blitt gjenopptatt, og det er forventet at hjemsendelser til Senegal snart blir mulig.

 
Innsikt: Derfor har migrantkrisen blitt så alvorlig
 

Flest fra Marokko

Avisen skriver også at de fleste båtene drar fra Marokko, og spesielt de siste månedene har det vært færre avganger fra Senegal og Mauritania. Hovedsaklig setter båtene ut fra Vest-Sahara på den livsfarlige ruten over til Kanariøyene. Ombord i båtene er det hovedsaklig menn, men kvinner, barn, og mødre med spedbarn våger seg også ut på ferden.

20. november reiste innenriksminister Grande-Marlaska til Rabat i Marokko for å forhandle om hjemsendelser. Målet var også at samarbeidet i Marokko og Vest-Sahara skulle styrkes, slik at flere kan stoppes før de drar over. Lite detaljer om møtene mellom Marlaska og Abdelouafi Laftit er kjent, men det er trolig at disse returene er et resultat av forhandlinger mellom de to landene.

Til tross for at samarbeidet ser ut til å gå bedre fortsetter migrantene å komme til Kanariøyene. Fra 20. november og frem til søndag  6. desember har det kommet over 2600 migranter til Gran Canaria, og praktisk talt alle kommer fra Dakhla i Vest-Sahara.