Siste
Arguineguín bader i sommervarme, og folk bader i havet. Slik er det hver sommer. Foto: Canariavisen
Kommentar:

Hetebølge.... eller sommer?

Gran Canarias sørkyst har hatt litt av en sommer så langt, med intens varme som får selv de mest erfarne solslikkerne til å ta pauser i skyggen.


 

Dette er en intern kommentar. Den gir uttrykk for skribentens meninger. 

I de største turistområdene sør på øya, slik som Maspalomas og Puerto Rico, har gradestokken bikket over 36 grader flere ganger i sommer. 

Meteorologene varsler at disse temperaturene vil holde stand både i august og kanskje også langt inn i september.

I tillegg til heten har den plagsomme calimaen, med tilhørende sandstøv fra Sahara, gjort sitt inntog flere ganger. 

Brennhett i indre strøk også

I småbyene i fjellene og indre strøk på Gran Canaria har det vært vel så ille. Fataga og Tunte har blitt beskrevet som så varme at luften føles som sirup.

Uten et svømmebasseng i nærheten eller muligheten til å låse seg inne med air condition på full guffe, er det å overleve under den stekende solen en prøvelse.

Samtidig er UV-indeksen, som hver sommer stiger til det ekstreme på Kanariøyene, oppe i over 12 flere steder. 

Med slike solstråler kan du bli brent på bare ti minutter

Bedre langs kysten

Langs kysten i Maspalomas og Mogán gir brisen fra havet en pause til turistene, men varmt er det også her.

Strendene og bassengene er fylt til randen av turister som nyter et avkjølende bad, eller søker tilflukt under parasoller. 

Samtidig opplever utestedene i turistområdene en økonomisk opptur, selv om gleden avkjøles noe når regningen ankommer. Prisene har nemlig økt med rundt fem prosent på utestedene i sommer

Også hotellprisene har økt kraftig, men er likevel fulle av fornøyde turister. Aktiviteter som båtturer og vannsport går så det suser.

Hetebølge.... eller sommer?

De høye temperaturene og stappfulle strendene har også ført til den vanlige sommerdebatten: er dette hetebølge og global oppvarming, eller er det bare sommer, slik det alltid har vært?

Skal vi tro norske medier, «koker» vi jo her i «Syden».

Her er nok norske turister flest uenige, skal vi tro kommentarfeltene. I alle fall de som er så heldige å være på Kanariøyene, og ikke i de innestengte byene sør i Europa. 

Men så har turistene både air condition, skygge og late dager foran seg. 

Noen late dager er det også å spore blant lokalbefolkningen på Gran Canaria i disse dager. Det er nemlig ferie, og debatten kan også høres mellom lokale familier under parasollene i sør, når de tar sine velkjente dagsturer i helgene.

Og faktisk er ekspertene uenige. Noen peker på global oppvarming som den store synderen, mens andre mener at slike varmebølger alltid har vært der – vi legger bare mer merke til dem nå fordi ekstremvær får mye oppmerksomhet i pressen. 

Et konkluderende svar skal vi ikke komme med, men gode råd har vi alltid på lager: Som bloggeren Audun skriver, er livet herlig her på Gran Canaria. 

Men om det blir litt for varmt for deg i sør, er det nærmest som en annen verden nord på Gran Canaria. I skrivende stund viser redaksjonsgradestokken behagelige 24 grader. Det er overskyet, og det blåser lett fra havet. 

Fenomenet som skaper denne store forskjellen er kjent som «eselmagen» på lokal munne. 

Så, mens sørsiden «koker», kan det nordlige Gran Canaria nærmest virke som en kjølig oase midt i sommerens hete.

Men uansett hvor på øya man befinner seg, er én ting klart: Sommeren 2024 vil bli husket som en av de mest brennhete på lenge. Om det er positivt eller negativt, får være opp til hver enkelt.