Siste
Når de tyske turistene forsvinner er det ikke lenger grunnlag for videre drift av hotellene.

Hotellene stenger igjen på Kanariøyene


Turistsektoren på Kanariøyene fikk nok en negativ beskjed i går, etter at Tyskland bestemte seg for å sette Kanariøyene på svartelisten og innførte en femten dager lang karantene for alle som har vært på Kanariøyene. For hotellene er dette som et slag i magen, og de må nå revurdere sine planer om å holde åpent i sommer.

Nå som Tyskland også har satt Kanariøyene på svartelisten sin er alle de viktigste kundegruppene rammet av karantenekravet. Det betyr langt færre reisende. Både Storbritannia, Frankrike, Norge, Østerrike, Irland, Skottland, Nederland og Belgia har allerede innført karantenekrav mot Kanariøyene. Belgia har foreløpig et unntak for Tenerife.

Ikke grunnlag for å holde åpent

Derfor har tyske turister stort sett vært de eneste som har lagt ferien til Kanariøyene utenom spanjoler fra fastlandet og lokale innbyggere. Uten de er det ikke grunnlag for å holde liv i hotellsektoren. Nå som høsten har kommet og ferien er over forsvinner også de lokale turistene fra sørsiden av øya.
Kanariøyenes turistminister i samtale med Skandinavias største turistoperatør
 

Holder ikke for å drive

Uten de tyske turistene er belegget på hotellene under 15 prosent. Det holder ikke for å drive. Uten noen visshet om når ting blir bedre er det nå enda mer usikkerhet enn før som preger hele turistsektoren. For at de internasjonale turistene skal komme tilbake må smittetallet under 50 per 100 000 innbyggere den siste uken. Norge har et av de strengeste kravene, med under 20 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Økonomien i stor fare

Ifølge tall fra Helsedepartementet var det 93,98 smittede per 100 000 innbyggere på Kanariøyene som helhet i går.

– Det kan gå en måned, to måneder eller et år. Det avhenger av om smitten går ned på Kanariøyene og at dette reaktiverer, ellers dør økonomien, sa president i føderasjonen for gjestfrihet og turistentreprenører i Las Palmas (FEHT), José María Mañaricua.

Han er klar på at hotellene ikke kan åpne for ting blir bedre.

– Fortsatt tyskere på øyene

– Uten turister må mange hoteller som åpnet i sommer med et håp om å klare seg til vintersesongen stenge, og deres ansatte tilbake på permittering mens man venter på et tall under 50, og avreiselandene igjen sender fly. Nå avhenger alt av oss kanariere, sier Mañaricúa til avisen Canarias 7.

Presidenten i FEHT påpekte at hotellene ikke kommer til å stenge denne uken, ettersom det fremdeles er tyske turister igjen som har ankommet de siste dagene.

– Det vil ta noen uker før vi kommer til å se et brutalt fall i belegget og avgjørelsene om å stenge kommer, sier han.

– Veldig dårlige nyheter

Presidenten for Hotel-assosiasjonen på Tenerife, La Palma, La Gomera og El Hierro Jorge Marichal, har beskrevet det tyske karantenekravet som «veldig dårlige nyheter», og har bedt innbyggerne handle for å redusere smitten.

– Når vi får ned smitten kan vi gå tilbake på jobb, sa Marichal.

Han mener turistministerens plan for trygge turistkorridorer og testing før avreise vil være positive tiltak.

– Dette vil vi fortsette å insistere på, sier han.