Siste

Hva er det vi ser? Parkeringsvakt i Puerto Rico!

Ved første øyekast kan det nok synes som det er fritt frem å parkere hvor man vil og så lenge man vil på Gran Canaria. Det stemmer ikke.


Flere og flere kommuner tar nå i bruk patruljerende parkeringsvakter for å påse at bilistene følger parkeringsreglene.

P-vakter patruljerer i Puerto Rico

Mogán kommune har nå innsatt parkeringsvakter, som patruljerer gatene i Puerto Rico. Har du parkert feil, ikke betalt parkeringsavgift, eller stått for lenge, kan du få bot eller i verste fall bli tauet inn.

Reglene gjelder i alle kommuner på Gran Canaria, men det er bare enkelte steder parkeringsvaktene er synlige og patruljerer jevnlig. Hvor og når de dukker opp ellers, det kan være litt ymse.

Betal på blå

Hvis du leter etter parkering og finner en ledig plass med blå oppmerking, betyr det at du må betale parkeringsavgift.

Parkeringsautomatene er godt synlig i disse områdene, og fungerer omtrent som i Norge. Du taster inn registreringsnummeret og betaler for tilmålt tid. Lappen kan for sikkerhetsskyld plasseres godt synlig i frontruta.

Til tross for at de blå parkeringsplassene er avgiftsbelagt, blir du ikke mange euroene fattigere av å betale. Avgiftsnivået er svært lavt sett med norske øyne.

Det koster kun 6 euro for 24 timer, og timesatsen er deretter. Dersom du skulle være så uheldig å få bot, kan boten betales på betalingsautomaten innen tre dager. Instruksene står på automaten, og informasjonen du trenger for å registrere betalingen står på boten.

Det er enkelt å betale på godt synlige automater der parkeringslinjene er blå. Foto: Monica S. Andresen/Canariavisen

Fikk bot – kravet ble ettersendt

Christoffer Torjussen, (36) er en av bilistene som fikk bot på en leiebil ved blå markering i Puerto Rico.

– Jeg skjønte at det var en bot, og at taksten var på 8 euro, men jeg ante ikke hvordan jeg skulle betale den. Jeg bare la den inn i hanskerommet og der ble den glemt. Boten minner mistenkelig om en kassalapp fra Spar, så før jeg kom på den neste gang, hadde kona kasta den, forteller han.

Vel 4 uker senere hadde kommunen sendt kravet til utleiefirmaet og Christoffer ble oppringt. De sendte bilde av kravet på mail, og synderen måtte betale gjennom internett etter gjeldene prosedyrer.

– Det ble litt hack og mack med det der, men prisen var i alle fall den samme, selv om jeg ikke fikk betalt bota i tide, sier Torjussen,

Parkeringsbøtene skrives ut på løpende bånd og du slipper ikke unna selv om du kjører leiebil på ferie. Foto: Monica S. Andresen/Canariavisen

Styr unna gult

Parkeringsplasser og fortauskanter som er merket eller skravert med gult, betyr enkelt og greit parkering forbudt.

Det er ikke under noen omstendighet tillatt å parkere ved gul markering. Dette gjelder også der den gule streken er malt på eller litt ut fra fortauskanten. Tar man likevel sjansen, er det å anse som en trafikkforseelse. Dermed kan bilen bli tauet inn. 

Guardia Civil sørger for borttauing

Finner du plutselig ikke bilen som var parkert ved gult, er sannsynligheten stor for at bilen din er tauet inn. For å finne ut hvor du kan hente bilen og hvor mye det koster, må du kontakte Guardia Civil.  

Du finner kontaktinformasjon, tips og råd for Guardia Civil i turistområdene på denne siden.

Inntauede biler blir alltid sjekket med tanke på registrering og forsikring. Det undersøkes også om eier har Spanias svar på EU- kontroll i orden. Hvis Guardia  Civil har noe å utsette på en inntauet bil, levers den ikke ut igjen før alt er i orden.

Her havner bilen

Dersom bilen din blir tauet bort i Mogán kommune havner den på inntauingstomten ved siden av hundekennelen i Motor Grande, øverst i Puerto Rico. Telefonnummeret dit er +34 928 15 88 03. Husk gyldig legitimasjon (pass) og kort for betaling.

Tauet bort i Mogán kommune? Her havner bilen din. Foto: Ann Cathrin El Allaoui.

LES OGSÅ: Politiet på Kanariøyene: hva er forskjellen på Guardia Civil, Policia Local, og Policia Nacional?

Hvite p.plasser er gratis

Parkeringsplasser markert med blått er avgiftsbelagte, gule streker betyr parkering forbudt, mens hvite plasser er helt gratis. På hvite plasser kan du stå  parkert så lenge du vil.

Det synes også tillatt å parkere innenfor eller ved hvite streker som er malt langs veien, selv om det kan se litt kaotisk og farlig ut. Ved hvite streker er parkering altså fritt fram, men her gjelder det bare å ikke glemme sunn fornuft.