Siste
Foto: Canariavisen

I dag er det et år siden varselet om portforbud gjallet i gatene


Fredag 13. mars 2020: Ministerrådet i Spania møttes via videokonferanse for første gang, etter at de to ministrene Irene Montero og Carolina Darias hadde testet positivt for Covid-19.

Temaet for møtet var unntakstilstand i Spania for å stoppe coronaviruset som spredde seg raskt. På bare 24 timer gikk smittetallene fra 2000 til over 4000 bekreftede tilfeller.

Klokken 14:26 kanarisk tid kom statsminister Pedro Sánchez på TV for å kunngjøre at regjeringen erklærte unntakstilstand.

Støvet fra den historiske calimaen som rammet tusenvis av flypassasjerer lå enda på mange terrasser. I millioner av spanske hjem ventet folk på denne beskjeden.

Det var som om noen ved et trylleslag hadde tømt gatene. Da Canariavisen besøkte den vanligvis så travle plassen foran kirken i Arguineguín var den helt folketom. Landet hadde stoppet opp.

Samfunnet stoppet opp. Kirkeplassen i Arguineguín, dagen før portforbudet trådte i kraft. Foto: Canariavisen

Unntakstilstand

Lørdag 14. mars 2020: Sent på kvelden kommer statsministeren nok en gang på TV. Han har vært i et sju timer langt møte med regjeringen.

– Jeg står her for å forklare tiltakene i unntakstilstanden som allerede er kunngjort, begynte han sin tale.

Han snakket om portforbudet: at apoteker og andre livsnødvendige tjenester som lege og matbutikk skulle holde åpent, og at tiltakene skulle være så lite inngripende som mulig.

Noen timer senere – ved midnatt – var portforbudet et faktum. Det skulle bare vare i 15 dager eller maksimalt en måned, men varte frem til 21. juni.

I gatene gjallet det da forsvaret og politiet kjørte frem og tilbake med megafon på taket for å be folk holde seg hjemme.

Megafonbiler ber folk holde seg inne. Det er som tatt ut av en Hollywood-film:

Toalettpapiret

Livet endret seg like raskt som toalettpapiret ble borte fra butikkhyllene. Toalettpapir ble selve symbolet på panikken og frykten hos befolkningen.

Denne frykten ble også reflektert i våre lesertall, som økte 40% i de påfølgende dagene. Folk var desperate etter informasjon og Canariavisen var tvunget til å aktivere flere servere for å ta unna trafikken på nettsidene våre.

Hamstringen av toalettpapir ble selve symbolet på frykten og usikkerheten som rammet befolkningen. Foto: Canariavisen

Nordmenn på flukt

For første gang siden andre verdenskrig var nordmenn igjen på flukt. De ville hjem. Hjem til det trygge. Flyselskapene satt opp ekstrafly for å hente nordmenn hjem til Norge.

De som valgte å bli levde i en ny virkelighet på Kanariøyene. Soldater patruljerte i de folketomme gatene, og bevæpnet politi leverte håndsprit til matbutikkene.

Men portforbudet ga også rom og tid for hvile. For mange var dette slutten på turistsesongen og på terrassene fyrte folk opp grillen. Fra ovnene duftet det av ferske bakevarer mens Netflix jobbet på spreng for å holde servere i gang.

Folk hamstret også vann og langtidsholdbar mat. Foto: Canariavisen

Sommer

Våren kom og gikk. Etter at kranglingen om munnbind gikk over har de gått fra å være hatet, til å bli som et hvilket som helst annet accessory.

Det var sommer, og 21. juni var unntakstilstanden over. Men det som før ble kalt «den nye normalen» skled raskt over i nye restriksjoner.

En andre bølge førte til nye nedstengninger, lukkede barer, og lokale restriksjoner på bevegelsesfriheten.

Selv i en pandemi trenger vi humor. Denne videoen av en mann som brøt portforbudet for å lufte høna si gikk viralt, og ga redaksjonen en god latter: 

Julen 2020

Julen 2020 nærmet seg, og spesielle restriksjoner ble innført for å stoppe festing og smittefarlige sammenkomster.

Ti familiemedlemmer var alt man fikk møte, men likevel førte julen med seg en tredje smittebølge som har vart siden da.

En fjerde bølge

Det snakkes allerede om en fjerde bølge, og med påsken rett rundt hjørnet er nye restriksjoner nok en gang på trappene.

Det er lenge siden vi hørte applaus for helsepersonell fra balkongene. Lenge siden nødetatene kjørte i kortesje med sirene på for å booste moralen.

Siden unntakstilstanden ble innført har over tre millioner smittetilfeller blitt bekreftet i Spania. Mer enn 72 000 mennesker har mistet livet i landet. Vaksinene gir nytt håp om at vi en dag skal få leve normalt igjen.

Mens vi venter har «den nye normalen» blitt den eneste normalen, og alt som er sikkert et år senere, er at ingenting er sikkert.