Siste
Anfi del Mar sørvest på Gran Canaria, ble i sin tid startet av nordmannen Bjørn Lyng. Foto: G Alina/Shutterstock

–⁠ Ingen sier at turismen bør stoppe over natten

Gryende misnøye med masseturismen på Kanariøyene fører til krav om turistskatt og en fullstendig omlegging av turistmodellen.


Under slagordet «Kanariøyene har en grense» skal titallsvis av foreninger og innbyggere på øygruppen demonstrere 20. april.

De demonstrerer mot det de mener er en mislykket turist- og landbrukspolitikk. 

Den siste tiden har såkalt turistfobi vært økende på Kanariøyene, blant annet som følge av stigende boligpriser, økt fattigdom, turistenes forbruk og økt slitasje på viktige naturområder. 

At det har vært tilfeller av mangel på respekt for kanarisk kulturarv, har også bidratt til raseri. Canariavisen har blant annet omtalt hvordan det norske selskapet Risa-gruppen fikk gjennomgå, etter at ledergruppen deres ødela et kulturarvsted i fjellet på Gran Canaria

På en del vegger har det blitt malt slagord som «Turister, dra hjem». I fjor demonstrerte også en liten gruppe og ropte ukvemsord mot turister på en strand på Tenerife.

Godt organisert

Den 20. april skal det derimot gjennomføres flere store demonstrasjoner på Kanariøyene. 

Ifølge professor i innovasjon, Rafael Mesa, er det ressurssterke miljøer som nå organiserer seg, skriver Flysmart24

– Angrepene på turismen er perfekt organisert, mener Rafael Mesa, som er professor i innovasjon og en av de mest innflytelsesrike personene i spansk reiseliv, ifølge den norske nettavisen. 

Vil omfordele inntektene

– Vi krever ekte, bærekraftig utvikling og en fullstendig omlegging av turismevirksomheten og modellen, sier talsmann for foreningen Salvar La Tejita, Rubén Pérez. 

Gruppen er en av mange som skal demonstrere på til sammen fem øyer: Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura og La Palma. 

– Vi krever også en omfordeling av turistinntektene siden det meste forblir i turistenes hjemland, noe som fører til økt fattigdom og sosial ekskludering for øyboerne, mener Jaime Coello, som representerer Telesforo Bravo-Juan Coello-stiftelsen. 

 

– Tar feil

Samtidig ønsker ikke Coello-stiftelsen at det snakkes om turistfobi, et begrep som blant annet har blitt brukt av kanariske toppolitikere som turistminister Jessica León. 

– Både presidenten og representantene tar feil i sin diagnose. Det er de som må lede an denne endringen, og hvis de ikke forstår hvilken sykdom som rammer oss blir det vanskelig å løse den, sier Jaime Coello, som understreker at de ikke vil kvitte seg med turistene. 

Han får støtte av professor Víctor Martín fra Universitetet i La Laguna på Tenerife. 

– Denne typen retorikk brukes fordi de ønsker å alarmere publikum. De blir fremstilt som om de er mot alt. Alle er klar over at en endring av turismemodellen krever lang tid, og ingen sier at turismen bør stoppe over natten, sier han. 

 

Vil bort fra vekstmodellen

Ifølge professoren er løsningen på den økende misnøyen at man går bort fra vekstmodellen. 

– Vi må begynne å tenke på hvordan vi kan gå mot en mer bærekraftig og diversifisert modell. Øygruppen har ressurser og folk som kan utvikle landbrukssektoren, næringsmiddelsektoren og industrien, som har forsvunnet helt fra øyene, mener Martín. 

Vil ha turistskatt

Blant kravene fra de ulike gruppene, er også et om innføring av turistskatt. Det har andre regioner i Spania, slik som Balearene, allerede gjort.

Der ligger turistskatten på 2 - 3 euro per person, per dag. I lavsesongen er det 75 % redusert turistskatt, og man får halv turistskatt per dag etter den niende dagen. 

Pengene som Balearene samler inn skal blant annet brukes til miljøvern, forbedringer av infrastruktur, bevaring av kulturarven og forskning, ifølge Mallorca Now

 

Ønsker færre turister

På Kanariøyene ønsker foreningene som skal demonstrere den 20. april også bedre kontroll over antallet turister som besøker øygruppen. I 2023 kom det rekordmange turister til Kanariøyene. 

– Dagens system er basert på masseturisme og okkupasjon av hver centimeter av øygruppen. Det fører til mange miljøproblemer som fører til kollaps for både land- og marine økosystemer, og skaper svært alvorlige sosiale problemer. 

Går også ut over turistene

Professor Víctor Martín mener det også går ut over turistene som kommer til Kanariøyene. 

– Turistene som ankommer får ikke glede av alle landskapene, fordi alt er fullt av folk. De ser den forringelsen av miljøet som skjer, mener han. 

Masseturismen fører også med seg trafikkork, mangel på tilgang til boliger for innbyggerne og et høyt press på helsevesenet. 

– Det betyr at livskvaliteten på Kanariøyene reduseres, og det er fordi myndighetene ikke klarer å forstå at denne modellene fører oss til kollaps, sier Martín. 

– Bekymret

Denne uka var Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, klar på at han er bekymret for demonstrasjonene og hva de kan gjøre med inntrykket turister har av øygruppen. Men også han beklaget at begrepet turistfobi ble brukt. 

Kanariøyenes president Fernando Clavijo (CC). Foto: Presidencia GobCan

– Vi er bekymret fordi turisme er vår viktigste inntektskilde. Jeg mener de som kommer for å nyte øyene og tilbringe noen dager, og for å legge igjen pengene sine på Kanariøyene, ikke bør irettesettes, sa Clavijo til pressen i forbindelse med et besøk ved et byggeprosjekt.