Norske Carina (35) og Patrick (28) før ulykken som skulle forandre alt. Tilstanden er fremdeles kritisk for Carina som er innlagt på Insular-sykehuset på Gran Canaria. Foto: Privat

Innsamlingsaksjon for å få datteren hjem: –⁠ Jeg er dypt rørt, sier faren


Den 25. juni ble norske Carina påkjørt og hardt skadet i Las Palmas. I flere måneder har hun vært innlagt i kritisk tilstand ved Insular-sykehuset på Gran Canaria.

Etter å ha gjennomgått 24 operasjoner mener legene at hun snart er sterk nok til å sendes hjem, slik at Carina kan få rehabilitering på Sunnaas sykehus.

Carinas far, Lars Jamvold, forteller at Carina nå er mye bedre. Sist Canariavisen omtalte saken den 19. september var tilstanden fremdeles alvorlig.

– Etter at de satt på plass beinplata i hodet hennes har bedringen vært merkbar på bare tre uker. Det var sånn at de kunne koble henne av alt sammen. Hun spiser selv. Hun kan ikke prate og venstre side er fortsatt lam, men hun følger med når du prater med henne, forteller Jamvold til Canariavisen.

Besøkte datteren

Jamvold, som jobber som journalist i Amedia, har flere ganger tatt seg fri fra jobben for å besøke datteren på Gran Canaria mens hun har vært innlagt.

– Jeg hadde med et album med bilder fra hun var liten og vi satt å bladde i det sammen, og hun fulgte nøye med. Hun smilte når hun så mammaen sin som døde for 17 år siden. Og så har vi noen venninner som har laget en støttegruppe på Facebook for Carina og familien.  Jeg tok med en iPad så hun fikk se alle de som har sendt hilsener til henne og sånt, og da var hun rørt, rett og slett.

Startet innsamlingsaksjon

Etter at det ble klart at Carina begynte å bli bedre startet familien en innsamlingsaksjon på Spleis.

Kostnaden for å sende Carina hjem havner på 150 000, ettersom hun må sendes sammen med spesialtrent helsepersonell og utstyr. I skrivende stund har Spleisen fått inn 52 900 kroner. Da vi snakket med Jamvold i på onsdag var det allerede kommet inn 40 000 kroner på under et døgn. 

– Dypt rørt

– Jeg er overveldet, rett og slett, av responsen vi har fått på den Spleisen. Det har kommet inn over 40.000 bare siden i går kveld. Det er helt vanvittig. Vi er veldig, veldig takknemlige for alle som har bidratt, både med kommentarer og penger. Jeg er dypt rørt, sier en tydelig preget Jamvold.

Familien håper hun kan få et godt liv etter rehabilitering på Sunnaas sykehus.

– Hun blir aldri den livsglade jenta igjen, men etter oppholdet på Sunnaas håper vi at hun kan få et godt liv likevel, skriver Jamvold på innsamlingssiden.

Hadde ikke reiseforsikring

Ettersom Carina ikke hadde reiseforsikring må familien dekke alle kostnadene selv. Til det har de valgt å benytte Medicteam – et selskap som spesialiserer seg på hjemtransport hvis man blir syk i utlandet – slik at datteren kan få rehabiliteringen hun trenger nært familien.

– De kommer til å kjøre henne til Tønsberg sykehus, og så skal de ha forbindelse med Sunnaas for å legge alt til rette så hun får plassen der og kan komme inn på opptrening og rehabilitering, forklarer faren.

– Vi har vanvittig mye venner og bekjente som kjenner Carina godt og som har støtta det her, selv om hun ikke hadde reiseforsikring. Ingen regner med at en sånn ulykke skal skje med dem selv. Det skjer alle andre, men ikke deg selv. Men plutselig er du midt oppi det med begge bein og armer.

Hvis alt går etter planen og de nødvendige midlene har kommet inn i tide, vil Carina sendes hjem til Norge 23. november.

Imponert over sykehuset

Etter den alvorlige ulykken lå Carina femten døgn i respirator før Jamvold fikk spørsmål fra sykehuset om de skulle stoppe behandlingen. Til tross for dette våknet Carina to dager senere, med faren tilstede. Etter dette har Carina gjennomgått 24 operasjoner som følge av skadene hun pådro seg da hun ble påkjørt.

– Jeg er meget imponert over det de har gjort med henne, og de sier jo selv at dette er ikke bare et mirakel, det er flere mirakler. Jeg er mektig imponert over alt de har gjort på Insular, unntatt at de var ikke flinke til å ta kontakt med meg når jeg var i Norge, forklarer Jamvold.