Smittestatus på Kanariøyene

421

Aktive tilfeller

164

Døde

Styrke 4 på Richters skala:

Jordskjelv på Tenerife fikk bygninger til å riste: – Det var litt ekkelt

av | 17.07.2020

Torsdag kveld forekom det et jordskjelv som ble målt til styrke 4 på Richters skala.

Små jordskjelv er normalt på øygruppen, men dette var uvanlig kraftig selv til Kanariøyene å være. Jordskjelvet ble merket av befolkningen i 30 kommuner på den vulkanske øya og inntraff klokken 21:53, ifølge det nasjonale geografiske institutt, IGN.

Norske Björg Helene Hageseter var en av de som merket skjelvet på kroppen. 

– Først tenkte jeg ikke på jordskjelv, jeg trodde det var noen utenfor som dunket i veggen. Jeg var alene hjemme og syns det var litt ekkelt. Så tenkte jeg at det kanskje var jordskjelv og så automatisk på klokka slik at jeg skulle vite hvor mye den var om det kom noe på nyhetene, forteller Björg Helene Hageseter som bor på Tenerife til Canariavisen. 

– Skremmende

Hageseter bor i La Camella sør på Tenerife og forteller at ingenting flyttet på seg, men at opplevelsen var skremmende.

– Det var bare litt risting i sofaen og ingenting som flyttet på seg. Det var litt ekkelt og ble mer skremmende da jeg fikk vite hva det var. Jeg tenkte jo på at det kanskje kom flere, forteller hun.

Skjelvet hadde sitt episenter to kilometer utenfor kysten av Los Caletones nord på Tenerife.

Ristet i bygninger

I flere kommuner var skjelvet så kraftig at det ristet i bygninger. Vinduer, dører og glass klirret, og skremte innbyggere i Santiago del Teide, Tacoronte, Guía de Isora og Icod de los Vinos. Det er ikke meldt om noen skader etter jordskjelvet.

– Jeg satt og leste i «Ridderkorset»av Jørgen Jæger og trodde et øyeblikk at morderen var etter meg, ler Hageseter.

Både i mai og i juni ble det registrert jordskjelv som var kraftige nok til å kjennes på kroppen. I juni ble det totalt registrert 147 jordskjelv, men kun ett av disse var merkbare.

Små jordskjelv er normalt på Kanariøyene og forekommer stadig vekk. Vanligvis merker ikke befolkningen eller turister noe til dette.

Føltes som en sprengladning

Den merkbare delen av skjelvet vare bare i noen få sekunder, men var nok til at både store og små reagerte.

– Jeg satt på takterrassen sammen med mannen min og den eldste datteren vår. Vi merket det alle tre. Vil kanskje sammenligne det med følelsen når en sprengladning går av i nærheten av der du er. Varte bare et par sekunder, men vi stusset på hva det kunne være, forteller forteller Sissel Flaten Eilertsen som har bodd på Tenerife siden 2002.

Hun er gift med en kanarier og barna er født og oppvokst på øya. De er derfor vant til små jordskjelv, men forteller at det ikke er ofte de er så merkbare. 

– Tanken på jordskjelv slo oss selvfølgelig, i og med at skjelv er ganske vanlige her nede. Men ikke ofte de er så merkbare for befolkningen! Minstejenta mi på sju år satt i stua i etasjen under oss. Hun kom springende opp, sa at stolen hun satt i og vifta som stod på gulvet ved siden av hadde bevegd seg. Hun fikk reddet med seg kosedyrene sine idet hun sprang opp til oss  Hun ble kanskje mest skremt av oss alle forteller Eilertsen.

Richter-skalaen forklart:

Richtertall Virkning nær episenter Intensitet (Mercalli) Anslått antall skjelv per år (i verden)
<2,0 Vanligvis ikke følbart < II >1 million
2,0–2,9 Marginalt følbart I–III >300 000
3,0–3,9 Merkes av noen III–V 49 000
4,0–4,9 Merkes av de fleste IV–VI 6200
5,0–5,9 Ødeleggende rystelser VI–VIII 800
6,0–6,9 Ødeleggelser med dødsofre VII–IX 108
7,0–7,9 Kraftige skjelv, omfattende skader IX–XI 18
≥ 8,0 Store skjelv, katastrofale skader X–XII 1–1,5

(Kilde: Store Norske Leksikon

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Smitten øker på Kanariøyene: 421 aktive tilfeller

Smitten øker på Kanariøyene: 421 aktive tilfeller

Coronaviruset fortsetter å spre seg på Kanariøyene. I går ble 47 nye tilfeller bekreftet, og dermed er det 421 aktive smittetilfeller på øygruppen mandag kveld. Så høyt har ikke tallet vært siden 22. mai. Verst er det på Gran Canaria, som har mer enn halvparten av de...

McDonald’s: Smittet ansatt var på jobb

McDonald’s: Smittet ansatt var på jobb

McDonald's bekrefter tilfellet, og sier de har innført tiltak. En kilde som jobber ved Insular-sykehuset på Gran Canaria sier til Canariavisen at sykehusene nå øker sin beredskap ytterligere, og opplyser om at det nylig ble bekreftet smitte hos ansatte både på...

Åpner for cruise-trafikk fra høsten

Åpner for cruise-trafikk fra høsten

Myndighetene sier de vil åpne for cruise-trafikk mellom øyene. Regjeringen på Kanariøyene planlegger å gjenåpne cruise-sesongen til høsten, men kun for trafikk mellom øyene og med europeiske turister. Det kan tiltrekke 400 000 turister, som er en tredjedel av antallet...

Nå kan du laste ned den nye smittesporingsappen Radar Covid

Nå kan du laste ned den nye smittesporingsappen Radar Covid

Den nye smittesporingsappen Radar Covid 19 kan nå lastes ned på Kanariøyene. Appen varsler deg dersom du kommer i nærkontakt med noen som har testet positivt for coronaviruset. Den nye appen tar sikte på å redusere spredningen av nye smittetilfeller. Dette gjøres via...

62 nye smittetilfeller det siste døgnet

62 nye smittetilfeller det siste døgnet

Helsemyndighetene har bekreftet 62 nye smittetilfeller på Kanariøyene det siste døgnet. Dette er den mest dramatiske økningen i antallet smittede siden tallene begynte å stabilisere seg tidlig i juni. På lørdag mistet to eldre personer livet etter at de ble smittet....

Leide ut ferieboliger som ikke eksisterte – tre personer pågrepet

Leide ut ferieboliger som ikke eksisterte – tre personer pågrepet

Guardia Civil har pågrepet to kvinner og en mann på Tenerife, som angivelig har svindlet til seg 3165 euro ved å leie ut ferieboliger som ikke eksisterer. Agenter fra Guardia Civil i Guía de Isora og Granadilla de Abona har pågrepet to kvinner og en mann i alderen...