Lanzarote trapper opp smitteverktiltakene – ber om rødt lys

President María Dolores Corujo i øyrådet på Lanzarote er bekymret for smitteutviklingen, og kunngjorde i dag nye tiltak for å begrense spredningen. Foto: Cabildo de Lanzarote

Av Leo Lunde
Publisert 13. januar 2021 kl. 09:35

Av Leo Lunde
Publisert 13. januar 2021 kl. 09:35

Øyrådet på Lanzarote og syv kommuner på øya vil rette en offisiell forespørsel til Kanariøyenes regjering om å vurdere opptrapping av coronatiltakene til nivå 3. De siste dagene har smittespredningen på øya økt, og øyrådet håper de får svar på forespørselen i morgen når øyregjeringen møtes.

– Situasjonen på øya er mer bekymringsverdig enn den var i sommer, sier øyrådets president María Dolores Corujo.

Hun frykter at øya enda ikke har nådd smittetoppen, og at økningen vil fortsette frem mot slutten av januar.

I likhet med Gran Canaria, der smitten også har økt den siste tiden, er det julefeiringen som får mye av ansvaret for økningen.

Øyrådets president har også påpekt at smitten rammer de over 65 år hardt, spesielt i Arrecife, Tías, San Bartolomé og Yaiza.

For tiden er det 17 pasienter med Covid-19 innlagt på Lanzarote, og tre av disse er på intensivavdeling. Dermed er 47% av sengekapasiteten utenfor intensivavdelingene og og 30% av intensivkapasiteten nå i bruk av coronapasienter på øya.

En innsats for å øke kapasiteten er allerede iverksatt ved Doctor José Molina Orosa-sykehuset på øya.

Saken fortsetter under annonsen.


 

Innfører egne tiltak

Øyrådet har fra før innført strenge tiltak der de kan. Parker, sportsarenaer og kulturelle samlingsplasser er stengt, og besøk til eldre og institusjoner for mindreårige er sterkt begrenset. Kapasiteten i kollektivtransporten er også redusert til 50% og besøk på kirkegårder er begrenset.

Øyrådet har derimot ikke mandat til å begrense private sport- og treningssentre eller kjøpesentre.

Lanzarote er allerede på nivå 2, sammen med Gran Canaria og La Gomera. Foreløpig er kun Tenerife på nivå 3. Du kan lese mer om nivåene og hvilke regler som gjelder på de forskjellige øyene her.

Smittesituasjonen på Lanzarote er meget alvorlig, og spesielt i hovedstaden. I Arrecife er det nå 658,86 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene ifølge kanariske helsemyndigheter.

Utbrudd på La Graciosa

Forrige helg ble også det første utbruddet på La Graciosa bekreftet. Tre smittetilfeller i en familie har ført til at 47 personer nå er i karantene. Dermed er 7% av øyas befolkning i karantene på den lille øya som fikk offisiell status som Kanariøy i 2018.

La Graciosa er vanligvis ikke med på statistikken fordi den administrativt sett ligger under Teguise kommune på Lanzarote.

 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!