Siste
Lommetyvene tar ikke høstferie. Foto: Shutterstock

Lommetyvene herjer i høstferien

Dette er tyvenes favoritter.


Høstferien er i full gang, men det betyr ikke at lommetyvene tar ferie.

If Europeiske Reiseforsikring får vanligvis inn rundt 150 skademeldinger om tyverier på reiseforsikringen i løpet av en enkelt høstferieuke, og det er turister som er tyvenes favorittmål, skriver selskapet i en pressemelding. 

Populære feriedestinasjoner som London, Roma, Paris og Barcelona er spesielt utsatte for alt fra bagasjetyverier og mobilnapping til lommetyverier og i noen tilfeller ransforsøk. 

Men også på Kanariøyene har lommetyvene blitt mer intense de siste årene. 

– Vi vet at det er tøffere tider økonomisk. Ikke bare for oss men også i utlandet. Dette rammer mange, og det gjør at kjeltringene er lurere og frekkere enn noen gang. De er også på feriesteder som på Kanariøyene, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige til Canariavisen.

Pass på her

Typiske steder for slike tyverier er togstasjoner, hotellresepsjoner og turistattraksjoner, advarer If.

– Noen europeiske byer peker seg ut med mye kriminalitet rettet mot turister, men det er viktig å følge godt med på bagasjen sin overalt, sier Sigmund Clementz, pressesjef i If Europeiske Reiseforsikring.

Han legger til at selv reiser til og fra norske flyplasser kan være risikable:

– Vi har opplevd flere ganger at kofferter har blitt stjålet fra nordmenn på utreise, på vei med tog eller buss til Gardermoen eller andre norske flyplasser, sier Clementz.

Også Storebrand har tips om hva du bør passe på i ferien: 

– Vær ekstra oppmerksom om du akkurat har tatt ut penger i minibank. Personer med dyre vesker er ekstra utsatt, i tillegg til de yngste og eldste reisende, forteller pressesjef Synnøve Halkjelsvi i Storebrand til Canariavisen.

Du bør også passe på når du tar buss. Bildet viser en bagasjetyv. Foto: Policia Nacional

Mest lommetyveri

I Spania og på Kanariøyene er det hovedsaklig lommetyverier turistene utsettes for, ifølge Halkjelsvi.  

 – Vi ser først og fremst lommetyveri og tyveri fra barer og restauranter, på stranda eller ved bassenget. Vi ser også en del innbrudd i bil, og i hotellrom og leiligheter, sier Halkjelsvi. 

 De to sistnevnte stedene er gjerne der vi oppbevarer verdisaker vi ikke har på oss, som nettbrett, datautstyr, smykker og penger. Dette er utstyr tyvene ser etter, i tillegg til designklær, vesker, smykker og briller. 

 – Vi ser også at en del tyverier skjer på hotellene, så husk å låse verdisakene dine inn i en safe om du lar de ligge igjen på rommet, fortsetter Halkjelsvi.

Napping av mobiler

Spesielt i storbyer som Barcelona og London er det godt organiserte kriminelle miljøer. 

– Her er det kriminelle miljøer som har spesialisert seg på å stikke av med bagasjen i et ubevoktet øyeblikk eller å kjøre forbi på scooter og nappe mobiler ut av hånden eller å rappe vesker. I handlegater, på stasjoner og andre knutepunkter er det ofte tett med folk. Dette gjør arbeidsforholdene perfekte for lommetyver, sier Clementz.

Dette skjer ofte på travle steder som handlegater og stasjoner, hvor det er mange mennesker og lett å gjemme seg i mengden.

Tyvene opererer gjerne i små grupper, og arbeidsmetodene deres er utspekulerte.

Hvordan tyvene opererer

If forteller at lommetyvene ofte jobber i grupper på tre. En skaper en distraherende situasjon, for eksempel ved å knuffe eller bøye seg ned for å plukke opp noe rett ved en rulletrapp.

Mens du er opptatt med dette, stjeler en annen person fra lomma eller veska di. Den tredje tar imot det stjålne og forsvinner videre, noe som gjør det vanskelig å legge merke til hva som faktisk skjedde.

 

– Slik er de to andre medsammensvorne helt rene om du skulle ha mistanke om at det foregår noe muffens, forklarer Clementz.

Canariavisen har tidligere omtalt den såkalte ronaldhino-metoden, der tyver knuffer eller spenner ben på offeret slik at man kommer ut av balanse. På et øyeblikk er verdisakene borte.  

I våre saker har vi omtalt alt fra lommetyver langs Amadores-stranda, til frekke tyver som spør om veksel og rundstjeler folk

Vi skrev flere saker om den såkalte Flamenco-tyven, og den frekke Ronaldino-metoden, der tyven vipper offeret ut av balanse for å rundstjele vedkommende. 

 

Ta forholdsregler

For å unngå å bli utsatt for tyveri, anbefaler Clementz at du tar noen enkle forholdsregler.

Først og fremst må du være bevisst på at du kan ha verdisaker som er attraktive for tyvene.

Spesielt på steder med mye folk, som rulletrapper, heiser og metrovogner, må du være ekstra påpasselig.

–Tenk godt over hvor du oppbevarer pass, penger, kort, mobil og smykker. Det er forbløffende hvor enkelt lommetyvene klarer å komme seg nedi en veske eller bag du bærer på. Ikke oppbevar lommebok eller mobil på baklomma. Ha gjerne verdifulle gjenstander tett på kroppen og på innsiden av jakken, i lomme med glidelås, sier Clementz.

Blir du likevel utsatt for tyveri, er det viktig å anmelde forholdet lokalt. I Spania og på Kanariøyene finnes det flere typer politi.

Hvilken du skal gå til kan du lese mer om her