Madrid godkjenner fremdeles ikke hurtigtester

– Jeg er veldig bekymret, sier kanariøyenes turistminister Yaiza Castilla.

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, er skuffet over at Madrid enda ikke har godkjent antigen-prøver. Foto: Gobierno de Canarias

Av Leo Lunde
Publisert 21. november 2020 kl. 17:03

Av Leo Lunde
Publisert 21. november 2020 kl. 17:03

Turoperatører og flyselskaper varsler nå at de vil kansellere reiser til Kanariøyene som følge av kravet om PCR-testing av alle reisende fra høyrisikoområder. Til tross for press fra kanariske helsemyndigheter har Madrid så langt ikke gitt signaler om at de også vil godkjenne antigen-prøver.

Alle som reiser fra land eller områder med over 150 smittede per 100 000 innbyggere er pålagt å ha med seg en negativ PCR-test når de lander i Spania fra 23. november. En slik test koster mer enn antigen-prøver, og tar i tillegg mye lenger tid å få svar på. Det har ført til at turistsektoren nå frykter fullstendig stopp i reiser til øygruppen.

 

Skyhøye bøter hvis du lander i Spania uten PCR-prøve

 

– Veldig bekymret

Håpet var at et møte med Helsedepartementet i Madrid skulle løse denne situasjonen, hvor Kanariøyene har bedt om enten et unntak fra kravet, eller at hurtige antigen-tester også blir godkjent. Dette møtet førte imidlertid ikke frem.

Dette medfører at også kanariske flyplasser inngår i kravet om PCR-tester fra reisende fra mandag 23. november.

– Jeg er veldig bekymret fordi denne dagen har medført massive kansellasjoner, sa turistministeren på Kanariøyene på torsdag.

Hun understreker at kanariske myndigheter ikke vil gi seg i saken, og jobbe for å redde turistsektoren.

Skuffet

Også Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, er skuffet over at antigen-tester enda ikke har blitt godkjent. I en telefonsamtale med helseminister Salvador Illa ga han uttrykk for at dette vil føre til store skader på øygruppen og i turistsektoren, som normalt står for rundt 35 prosent av brutto nasjonalprodukt på øyene.

Torres hadde forventet i forkant av møtet at også hurtigtester ville bli godkjent.

– Ønsket er at vi kan finne en løsning slik at vi fra 23. november at reisende til Kanariøyene kan komme med enten PCR-test eller antigen-test, sa han før helgen.

 

Advarer mot null turisme hvis kravet om PCR-prøver består

 

Turister må teste seg

Kanariøyene har allerede innført krav om testing av turister som skal bo på hotell og i godkjente ferieleiligheter. Også når denne loven ble innført var det usikkerhet knyttet til hvilke tester som var godkjent, men Kanariøyenes regjering kom til slutt med et klart og tydelig svar på at også antigen-tester er godkjent.

– Jeg har snakket med minister Illa ved flere anledninger i går, og skal snakke med han igjen i dag, og jeg vet at departementet ser på saken, forklarte Torres.

På fredag ble et smittetilfelle avdekket hos en polsk turist takket være kravet om testing av turister på Kanariøyene.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!