Siste
Arkivfoto av en redningsaksjon utenfor Kanariøyene. Foto: Salvamento Marítimo

Minst 20 døde etter båthavari ved Kanariøyene

Ytterligere 12 personer er sendt til sykehus.


Minst 20 mennesker har omkommet om bord på en migrantbåt utenfor Kanariøyene, ifølge nødetatene på Kanariøyene.

Blant de døde var en gutt på rundt 13 år. Dette er oppjusterte tall etter lørdagens tragedie, der det først ble rapportert om ett dødsfall

Flere av de døde ble kastet på havet under overfarten, ifølge de overlevende, og ble derfor ikke rapportert om tidligere. 

Totalt hadde i overkant av 240 personer satt ut på havet med avreisepunkt i Ghana. 221 personer kom frem i live til Los Cristianos-havna, sør på Tenerife på lørdag.  

Tidligere ble det også meldt om 11 personer som måtte legges inn på sykehus – hvorav fire måtte hasteevakueres med helikopter. Dette er nå oppjustert til 12 innlagte. 

I tillegg ble hundre personer behandlet for ulike helseproblemer i Los Cristianos-havna av Røde Kors. 

Motorstopp

Migrantbåten hadde fått motorstopp sør for Tenerife, da den ble oppdaget fredag ettermiddag av et sjøredningsfly. 

To redningsbåter rykket ut for å hjelpe migrantene. De ankom stedet klokken 23:20, og migrantene kom i land klokken 05:25 lørdag morgen. 

Farlig migrantrute

Migrantruta mellom Vest-Afrika og Kanariøyene er ansett som verdens farligste. 

Så langt i år har det vært minst 74 dødsfall langs ruta. Dette tallet inkluderer de 39 personene som døde 21. juni 2023 da båten deres sank utenfor kysten av Kanariøyene.

Ifølge flyktningorganisasjonen Caminando Fronteras, måtte passasjerene vente over 12 timer på hjelp, en sak Ombudsmannen i Spania nå har besluttet at skal granskes

Trolig har langt flere mistet livet, ettersom mange dødsfall forblir urapportert. 

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) reiste 1126 av de 2556 personene som døde på veien til Europa, i retning Kanariøyene. 

Så langt i år har rundt 22 000 båtmigranter kommet frem til Kanariøyene fra Vest-Afrika. Over 8000 av disse ankom på bare to uker i begynnelsen av oktober, ifølge Reuters