Bildene viser innsiden av Porto Bello-hotellet i Puerto Rico på Gran Canaria, etter et opprør blant ungdommen som følge av elendige leveforhold.

Mottakshotellet er ramponert: –⁠ Jeg er redd, sier nabo

Publisert Sist oppdatert

Porto Bello-hotellet i Puerto Rico på Gran Canaria har fått store skader etter flere hendelser den siste uka. Hotellet fungerer som et midlertidig mottak for enslige mindreårige migranter etter at mottakskapasiteten på Kanariøyene ble sprengt i 2020 på grunn av mange ankomster.

I hendelsen på mandag ble det kastet møbler, hvitevarer og stein fra vinduene og ned i gatene.

Det som gjenstår er knuste vinduer, ødelagte hvitevarer, ramponerte rom og baderom som nærmest er revet ned.

Slik så et av badene på hotellet ut etter mandagens hendelser.

Naboene som bor i området sier de er lei av alle hendelsene. Mest av alt er de redde. Redde for hva som kan skje neste gang.

Vi møtte tre av naboene som bor i samme gate som Porto Bello. Vi kaller de John, Maria og Ella. De Canariavisen har snakket med ønsker ikke å stå frem med sitt ekte navn. De sier det er i frykt for å bli stemplet som rasister.

Kaster møbler og gjenstander fra balkongen

Ved flere anledninger har de mindreårige migrantene på mottaket kastet gjenstander ut i gatene. Alt fra kjøleskap til stein, bestikk og matvarer blir kastet fra balkongene.

– V

i blir utsatt for vannflasker, steiner og gafler som blir kastet gjennom luften. Som missiler. Hva hvis det treffer noen? Noe har også landet inne på andre komplekser. Det kom fra en balkong på toppen, over veien. Når folk sier det ikke skjer må vi bare si sorry, her er beviset. Må noen dø før noen gjør noe? Det er skremmende, sier Ella.

En stein som ble kastet fra en av balkongene.

John forteller at de ansatte gjør lite for å stoppe kaoset:

– Vi ser at tingene kommer gjennom luften. Når alt dette skjer og de kaster alt mulig, er det først når politiet er på vei at de ansatte rydder, så når politiet kommer er det ingenting i gatene. Men vi har bilder og video av at det skjer, sier han.

Bråk om natta

Alle de tre sier de er lei av bråket.

– Det skjer klokka 01 på morgenen. Det er skriking, roping og knusing av glass. Hvorfor ber de ikke ungdommen om å være stille? De ansatte ringer aldri politiet. Det virker som om de ikke vil at noen skal vite om dette. Så hver gang det skjer noe er det vi som ringer politiet, forteller Ella.

Noen kaster glassflasker i resirkuleringsboksen bak oss. Ella, som sitter med ryggen til, skvetter kraftig. Lyden av knust glass forbinder hun med de skremmende situasjonene.

Flere ruter har blitt knust.

Opprørsutstyr

Nesten daglig har politiet måttet rykke ut til hoteller som innlosjerer mindreårige migranter i Puerto Rico den siste tiden. De vet ikke alltid hva som møter de, og rykker derfor ut i opprørsutstyr, med batonger, skjold og hjelm.

Fagforeningen AEGC for agenter i Guardia Civil ba om opprørsutstyr i midten av januar.

– Ved AEGC forstår vi at illegal innvandring er et humanitært problem. De rømmer landene sine i jakten på et bedre liv, slik mange spanjoler og kanariere gjorde. Og nettopp av denne grunn, fordi ikke alle disse er voldelige, tror vi disse holdningene må slås ned på fordi de ikke bare skader medlemmer i sikkerhetsstyrkene, men også inntrykket vi har av migranter. Av denne grunn insisterer AEGC nok en gang på behovet for å få tildelt ressurser for opprørskontroll til øyene så snart som mulig, skrev fagforeningen i en pressemelding.

Etterlyser mer sikkerhet

– De har ingen privat sikkerhet. Politiet burde vært her døgnet rundt. En myndighet som kan kontrollere ting. Jeg synes synd på de ansatte, til et punkt, forteller Ella.

Men også de ansatte har utvist aggressjon, sier naboene. Som bevis på det som foregår filmer de hendelsene fra sine egne komplekser. Det liker ikke de ansatte på mottaket.

Det kan være et full-skala opprør, men de ansatte prioriterer å stoppe de som filmer, sier John.

Flere rom har blitt vandalisert.

Flere til sykehus

Så langt denne uken har tre mindreårige blitt pågrepet, men det er ikke første gang dette skjer på hotellet. Fredag 5. februar oppstod det også bråk ved Porto Bello. Flere patruljer fra både det lokale politiet og Guardia Civil rykket ut til hendelsen.

– Når en gatekamp brøt ut forrige fredag, og det var rundt 50 av de ute i gata og det ble kastet ting overalt, trodde jeg noen fikk frontruta knust så jeg gikk ut for å sjekke. Ærlig talt føltes det ut som slike gjenger man ser i New York. Det er den eneste gangen de (mottaket red.anm.) har ringt politiet, fordi noen fikk en hodeskade, forteller Ella.

Som et resultat av slåsskampen ble flere unge personer skadet og sendt på legevakten. En migrant ble sendt på sykehus, og to ansatte ble også skadet.

$bp(»Brid_12992550», {»id»:»25082»,»width»:»16»,»height»:»9»,»video»:»718079»});

Videoen viser deler av kaoset som oppstod inne på Porto Bello tidligere denne uken.

– Jeg er redd

– Folk har måttet flytte bilene sine fra parkeringsplassene fordi ting blir kastet. De prøver ikke å få ungene inn før politiet kommer. Jeg er redd. Mange er redde i området. Hvis jeg hadde leid en leilighet her og ikke eid den hadde jeg reist, forteller Maria.– Folk sier de har rettigheter. Men hva med våre rettigheter? Til et normalt, rolig liv. Det er alt vi ber om, at ting skal bli normalt igjen, og at vi kan være trygge utendørs igjen. Vi tør ikke å bruke porten vår lenger fordi vi blir trakassert. Deres menneskerettigheter settes jo høyere enn våres. Vi kan ikke stille spørsmål ved dette, vi kan ikke klage på det. Hvorfor kan ikke vi kreve våre rettigheter, spør Ella.– Vi tar taxi nå. Vi tør ikke å gå hjem. Det er ikke trygt, for de er i grupper, legger John til.

Lite eller ingen skolegang

Ella tror en medvirkende faktor til hendelsene er at de unge migrantene ikke får skolegang. Regjeringen på Kanariøyene venter fremdeles på alderstesting for rundt 75% av de migrantene som hevder å være mindreårige. Det innebærer at skolegang blir en utfordring.

– Jeg forstår ikke hvorfor de ikke får skolegang. Jeg ser folk sier man må avgjøre alderen deres først. Jeg sier man bare får utdanne alle. La de som er 25 gjøre de samme oppgavene. I det minste får de yngste skolegang. Det er en skam, sier Ella.

Flere innbyggere som Canariavisen har snakket med den siste tiden sier de enten har forlatt eller planlegger å reise ut av Puerto Rico på grunn av de mange hendelsene. De stadige politiutrykningene tærer på.

Batongslag i natten

En annen nabo, som heller ikke ønsker å stå frem med navn i media, viser vår journalist en video filmet om natten. Selv om det blir filmet på lang avstand kan man tydelig høre gjentatte batongslag. Hun ønsker heller ikke å stå frem med sitt ekte navn i media, så vi kaller henne Lena.

– Jeg blir stressa og nervøs av alt bråket og alle politifolkene som er i Puerto Rico hele tiden, i tillegg til at det til stadighet er lavtflyvende politihelikopter som flyr frem og tilbake i Puerto Rico-dalen. Det er slåssing og ødeleggelser som fører til stadige utrykninger av politi. Jeg føler meg utrygg i Puerto Rico og det har jeg gjort lenge nå, forteller Lena.

Politiet rykker ofte ut til mottaket som er satt opp på hotellet. Lydnivået er høyt og det oppstår konflikter i gatene.

Ny hendelse

I det undertegnede er på vei til å dra er det nok en gang noe som skjer på hotellet. Guardia Civil har møtt opp med rundt 10 betjenter. De er på vei inn på hotellet mens unge migranter ser på fra balkongen. De bærer på opprørsbatonger, og vi velger å forlate området av hensyn til egen sikkerhet.

Nedgang i kriminaliteten

Til tross for de mange hendelsene i Puerto Rico sier regjeringsdelegaten at det ikke har blitt mer utrygghet på Gran Canaria som følge av migrantene. Han peker på at kriminalitetsstatistikken har gått ned i 2020.

4. februar bekreftet regjeringsdelegat Anselmo Pestana 45 tilfeller av voldskriminalitet begått av migranter de siste 80 dagene, men understreker at kriminaliteten har gått ned 11,9% i 2020 og 18% i årets siste fire måneder.

De siste månedene har det blitt spredd videoer, bilder og innlegg som oppfordrer til fremmedfrykt på Kanariøyene, og Kanariøyenes parlament har signert et opprop mot rasisme.

– Vi er ikke rasister. Folk sier vi er rasister fordi vi påpeker dette. Om dette var britiske unge gutter hadde jeg reagert akkurat likt. Tatt tak i de, bedt de skjerpe seg. Man kan åpenbart ikke gjøre det med disse, men når vi først sa ifra til de ansatte ba vi om litt respekt for de som bor i området. Det er folk som jobber hjemmefra, folk som bare vil ha et rolig liv, avslutter Ella.

Protester og demonstrasjoner

Som en følge av voldshendelser og økt frykt både i sør og nord på øya har likevel mange innbyggere tatt til gatene for å protestere i ulovlige demonstrasjoner. De hevder på sin side at utryggheten har økt.

Det har også vært lovlige og organiserte protester mot innlosjering av migranter på hotell, både i Mogán og i nabokommunen San Bartolomé de Tirajana.

En høyreradikal gruppe som kaller seg Identitarios har også varslet demonstrasjon mot ulovlig innvandring i Arguineguín 13. mars.

Ulovlige demonstrasjoner har oppstått i Las Palmas i forbindelse med migrantkrisen.Canariavisen har tatt kontakt med stiftelsen som angivelig drifter mottaket på Porto Bello, Fundación Respuesta Social Siglo. Vi har stilt de følgende spørsmål:Har dere en kommentar til beskyldningene som rettes mot driften av mottaket og deres ansatte?Får de mindreårige migrantene et tilbud om utdannelse på dette mottaket?Hvordan prioriteres sikkerheten, med tanke på beskyldninger om at de ansatte ikke gjør nok for å stoppe slike hendelser?Er det korrekt at mottaket ikke har sikkerhetspersonell?

Vi har så langt ikke fått svar på våre henvendelser, men vi oppdaterer denne saken hvis/når vi får svar.

Powered by Labrador CMS