Munnbind og hetebølge: slik takler du det – Canariavisen

Select Page

Munnbind og hetebølge: slik takler du det

Tips og triks for å gjøre det litt mer behagelig å bruke munnbind i varmen.

HETEBØLGE: Å bruke munnbind når det er hetebølge kan raskt bli ukomfortabelt.

Av Leo Lunde
Publisert 9. juni 2021 kl. 23:16
Opprinnelig publisert i august 2020.

Av Leo Lunde
Publisert 9. juni 2021 kl. 23:16
Opprinnelig publisert i august 2020.

De stekende sommertemperaturene kombinert med obligatorisk maske utendørs kan føre til ubehag og i verste fall heteslag. Selv om forskning viser at du aldeles ikke får mindre oksygen selv om du har på deg et munnbind, er det ingen tvil om at du fort blir veldig varm i ansiktet når du dekker munn og nese.

Men selv om det kan virke uholdbart å bevege seg utendørs i høye temperaturer med maske er det noen tips du kan følge for å takle dette best mulig.

Ansiktsmasker er en av de mest effektive metodene vi kan bruke for å bremse spredningen av Covid-19, og det er i tillegg obligatorisk på alle offentlige steder, både innendørs og utendørs.

Den økte luftfuktigheten og reduserte ventilasjonen rundt ansiktet kan føre til at kroppstemperaturen din stiger, fordi utslippet av varme fra munn og ansikt blir redusert og fanget inne i masken.

Hold deg innendørs

Først og fremst er det lurt å holde seg innendørs så mye som mulig, spesielt midt på dagen. Skal du handle eller gå tur bør du gjøre dette tidlig på morgenen eller sent på kvelden.

Masker som puster bedre er mer behagelig å ha på, men gir mindre beskyttelse mot smitte.

Engangsmunnbind på farten

Ettersom man svetter mye når det er så varmt kan det være lurt å velge et engangsmunnbind når du er på farten, slik at du kan bytte det ut oftere.

Alternativet er enten å ha et munnbind som er gjennomvått av svette og langt fra effektivt, eller å ha med seg store mengder vaskbare munnbind slik at du kan skifte oftere.

Du bør alltid ha med deg et ekstra munnbind når du er ute. Undertegnede har selv opplevd at strikken ryker eller munnbindet blir vått av svette, og da er det godt å skifte det ut med et nytt.

Hvis du opplever at du blir sår på bestemte områder fordi munnbindet gnisser mot huden kan du prøve å bytte mellom forskjellige modeller. Dermed unngår du at munnbindet gnisser på samme sted hele tiden.

Drikk nok vann

Drikk nok vann, ta nok pauser. Er du sliten, svimmel, tungpustet eller føler deg overopphetet er det viktig at du søker skygge eller et sted med air-condition, setter deg ned og får i deg nok vann. Føler du deg dehydrert kan du også kjøpe væskeerstatning på apoteket, og det kan gjøre underverker for kroppen dersom du har mistet mye salt gjennom svetting. Er du svimmel, får hjertebank eller føler deg glovarm uten at du svetter bør du ta kontakt med lege eller ambulanse.

Se vår oversikt over nødnummere som gjelder på Kanariøyene

Og her finner du en oversikt over anbefalte leger og sykehus på Gran Canaria

Du kan lese mer om heteslag og hvordan du takler hetebølgen i denne saken

Unngå hudproblemer

– Det varme og fuktige miljøet som blir skapt under masken fører til oppsamling av svette og olje fra huden som kan øke bakterievekst og føre til utbrudd av kviser, advarer kollegiet for farmasøyter i Madrid. 

De har følgende tips for å unngå problemer når du bruker munnbind i varmen:

  • Vask ansiktet før og etter du bruker maske.
  • Vask med varmt vann og en mild, parfymefri såpe.
  • Bruk fuktighetskrem for ansiktet for å føre fuktighet tilbake i huden.
  • Får du sårhet dersom masken gnisser mot huden kan du bruke en hydrokolloid bandasje på området før irritasjonen blir plagsom. Dette er samme type bandasje du gjerne bruker på gnagsår, men du bør bruke tynnest mulig materiale i ansiktet.
  • Unngå sminke.
  • Bruk leppebalsam dersom du sliter med tørre lepper fordi du puster mye gjennom munnen.
  • Bruk solkrem, også under masken. Munnbind stopper ikke UV-stråling.

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Annonse