SPEKTAKULÆRT: Mange venter i spenning for å få med seg landingen. Slik er den planlagt å skje. Video: NASA

NASA døper landingsområde på Mars etter nasjonalpark på Lanzarote


Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har besluttet å døpe området der deres nye robot Perseverance skal lande etter Timanfaya på Lanzarote.

Astronauter og forskere fra den europeiske romfartsorganisasjonen ESA har brukt nasjonalparken Timanfaya for å trene på fremtidige oppdrag til Mars på grunn av områdets geologiske likhet med den røde planeten.

– Kilde til stor stolthet

– Landingen av Perseverance i et område døpt med et navn så nært koblet til vår øy er kilde til stor stolthet. Det er en uslåelig mulighet til å promotere øya, ettersom vi i de neste månedene kommer til å høre navnene Lanzarote og Timanfaya i vitenskapelige foraer og internasjonale nyheter, i noe som utvilsomt blir en global markedsføringskampanje, sier president i øyrådet på Lanzarote, María Dolores Corujo.

Nasjonalparken Timanfaya på Lanzarote har en slående likhet med landskapet på Mars. Derfor brukes også området for trening av astronauter og forskning. Foto: De Andrés Nieto Porras/Flickr/CC BY-SA 2.0

Lander torsdag 18. februar

Roboten Perseverance lander like før klokken 22:00 i dag, torsdag 18. februar, like ved Jezero-vulkanen. Området er døpt Timanfaya på grunn av de store likhetene mellom landskapet der og i nasjonalparken på Lanzarote.

Perseverance er den mest sofistikerte roboten NASA noen gang har sendt til den røde planeten, og skal tilbringe 687 dager for å lete etter tegn på tidligere og nåværende liv. Roveren skal kjøre nordover fra Timanfaya for å samle inn steinprøver fra et område forskere tror kan være ytterkanten til en tidligere innsjø.

Du kan følge landingen på Mars direkte på NASA sine nettsider.

Les også:

Tester utstyr som skal til Mars på Tenerife