Nei, du trenger ikke coronatest for å reise til Kanariøyene, hvis du er vaksinert


Denne saken ble opprinnelig publisert 8. desember, men informasjonen gjelder fremdeles og saken er hentet frem igjen for nye lesere. 14. januar publiserte Dagbladet en sak hvor det hevdes at alle som reiser inn må teste seg. Dette stemmer ikke.

De siste ukene har Canariavisen fått flere hundre e-poster, meldinger og kommentarer om innreisereglene på Kanariøyene.

Mange er forvirret, etter en ny oppdatering på den offisielle informasjonssiden til kanariske turistmyndigheter.

Der står det å lese at reisende fra land med status som «høy risiko» må ta en negativ coronaprøve, enten de er vaksinert eller ikke.

Ikke enkelt

Det vises også til listen over risikoland, slik de er definert av Helsedepartementet i Spania. Det er nettopp her problemet oppstår:

Lista er på spansk, i PDF-format som vanskelig lar seg oversette uten ekstra innsats og viser alle land – både de som har status som «risiko» og de med «høy risiko».

Riktignok er landene med «høy risiko» listet opp nederst i dokumentet, i en annen tabell enn de andre landene, men dette er likevel så dårlig informasjonsformidling at vi følte det er nødvendig med en oppklaring for våre lesere:

Nei, du trenger ikke coronatest for å reise fra Norge til Kanariøyene, hvis du er fullvaksinert.

Norge er for tiden på lista over land med «risiko» – altså ikke «høy risiko». Foreløpig gjelder den nåværende lista til klokken 24, 12. desember, og bare noen få afrikanske land er å finne i delen med «høyrisikoland».

Obligatorisk test gjelder altså kun fra høyrisikoland, hvis du ikke er fullvaksinert eller har naturlig immunitet fra tidligere coronasykdom.

Her er det du må gjøre for å reise fra Norge til Kanariøyene, i skrivende stund.

1) Fylle ut innreiseskjemaet Spain Travel Health (SpTH). Skjemaet finner du her, og vår videoguide for utfylling finner du her. Er du trippelvaksinert finner du informasjon om hva du må gjøre i delen om coronasertifikat her.

2) Alle reisende over 12 år må ha et coronasertifikat som viser at de er fullvaksinert, eller sertifikat på at de har vært smittet og blitt frisk de siste 180 dager, eller at de har testet negativt for Covid-19. Er det antigen hurtigtest, må denne være tatt når det er 48 timer eller mindre til du lander. Er det en PCR-test kan du ta den 72 timer før du ankommer.

Husk at disse reglene kan endre seg på kort varsel. Det er den reisendes eget ansvar å sette seg inn i hvilke regler som gjelder til enhver tid.

Ikke innreisekarantene på Kanariøyene

En annen misforståelse som i disse dager sprer seg på sosiale medier, er at du må innreisekarantene på Kanariøyene når du kommer fra Norge.

Heller ikke dette stemmer.

Det som stemmer er at alle som har vært i nærkontakt med noen som er smittet av omikron-varianten av coronaviruset, må i ti dagers karantene. Les mer om dette her.

Dette er ikke det samme som innreisekarantene. Du kan altså reise karantenefritt til Kanariøyene, så lenge du ikke tester positivt for coronaviruset eller det er mistanke om at du er smittet.

Karantene når du skal til Norge

Når du skal tilbake til Norge må du imidlertid i innreisekarantene, hvis du ikke er vaksinert eller har vært smittet og blitt frisk, ifølge Helsenorge.no.

I tillegg skal alle ta en negativ coronaprøve når de ankommer landet.