Siste
Her slår politiet til i Puerto Rico. Foto: Canariavisen

Nesten 50 er pågrepet i storaksjon mot menneskesmuglere


Etter den koordinerte storaksjonen mot menneskesmuglere på Gran Canaria fredag i forrige uke har politiet så langt pågrepet rundt 50 mistenkte.

27 personer er til nå pågrepet i en rekke tungt bevæpnede aksjoner på Gran Canaria. 17 personer er varetektsfengslet på Gran Canaria.

De involverte er mistenkt for å stå bak smugling av irregulære migranter i båter til Kanariøyene.

Storaksjon på fredag

Aksjonen begynte på fredag, da det nasjonale politiet slo til mot flere bedrifter og boliger i Mogán sørvest på øya.

Tungt bevæpnede styrker tok seg inn i to frisørsalonger, et reisebyrå og flere leiligheter i Arguineguín, Puerto Rico, Playa del Cura og Motor Grande.

Canariavisen var det første norske mediet som omtalte saken.

Her slår politiet til mot en frisørsalong som mistenkes for å være med i et nettverk av menneskesmuglere på Gran Canaria. Foto: Canariavisen

Flere pågrepet i Spania

I dagene etter disse aksjonene har mellom 15-20 personer blitt pågrepet på fastlandet, og disse pågripelsene skal være knyttet til den samme etterforskningen.

I aksjonene har både marokkanske statsborgere, personer fra Marokko som har spansk statsborgerskap og italienere blitt pågrepet.

Etterforskningen er ledet av en spesialgruppe fra det nasjonale politiet i Madrid, i samarbeid med Europol og det nasjonale politiet på Gran Canaria.

Migrantrute til Kanariøyene

Siden migrantkrisen på Kanariøyene startet høsten 2020 har det kommet rundt 30 000 irregulære migranter i båt fra Afrika til Kanariøyene.

Dette har ført til et stort press på mottaksapparatet, og rundt 7000 migranter er innlosjert i midlertidige migrantleirer og mottak på Kanariøyene.

Migranter ankommer havna i Arguineguín på Gran Canaria. Foto: Canariavisen

Mange dør

47 mennesker har mistet livet på den livsfarlige ruten fra Afrika til Kanariøyene så langt i 2021, som av mange anses å være en av verdens farligste flyktningruter.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon registrerte 609 dødsfall i 2020 på ruten til Kanariøyene, frem til 1. desember 2020.

Flyktningorganisasjonen Caminando Fronteras anslår derimot at 1851 mennesker har mistet livet etter å ha blitt meldt savnet til organisasjonen. Å stadfeste nøyaktig hvor mange som har mistet livet på ruta til Kanariøyene er tilnærmet umulig, ifølge CEAR.

Les også:

Menneskesmugler: – Hvis EU betaler meg så slutter jeg

Sammensatte årsaker

Ifølge en rapport som fra den spanske flyktninghjelpen CEAR er det en kombinasjon av pandemi, strengere grensekontroll andre steder i Europa og konflikter i land som Senegal og Mali som har gjort denne ruten mer aktuell for migrantene, til tross for farene involvert.

Høye gjerder og vakter møter migranter som forsøker å ta seg inn til Spania over land. Foto: Acad Ronin, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

God butikk

For menneskesmuglerne som frakter migranter i livsfarlige småbåter over Atlanterhavet har det blitt god butikk det siste året.

Ofte koster en billett på en av båtene rundt 2000 euro.

Båtene som blir brukt av smuglerne er ofte i så dårlig stand at de tar inn vann, og migrantene om bord risikerer å dø av nedkjøling, sult og tørste før de kommer frem.