Siste
Puerto de Mogán sørvest på Gran Canaria. Foto: GTW/Shutterstock

Nordmenn flokker til Kanariøyene

Mange drømmer om storbyferie i vinter, men ikke uventet er det Kanariøyene som topper bestillingslistene.


Kanariøyene er det desidert mest populære reisemålet for nordmenn i vinter, viser en fersk spørreundersøkelse gjennomført av Kantar Media på vegne av turoperatøren TUI.

Likevel sier 4 av 10 nordmenn at det er storbyferie som står øverst på lista nå, ifølge turoperatøren.  I antallet bestillinger er det likevel Kanariøyene som troner på toppen. 

Mens storbyferien er mest fristende for 39% av de spurte, ønsker 18% å snu nesa sørover for å besøke Kanariøyene. På en god tredjeplass i undersøkelsen, finner vi Karibia, Maldivene eller USA, som deler denne med 17%. 

– Det er forståelig at nordmenn ønsker å rømme fra mørket og julestria i Norge. Kanariøyene er et perfekt sted å lade opp batteriene og få litt tiltrengt sol og varme, sier kommunikasjonssjef i TUI Norge, Anne Mørk-Løwengreen.

Hun anbefaler nordmenn som ønsker å reise til Kanariøyene i vinter, å reise utenom de mest populære tidene. Det kan det være mye å spare på, slik vi så i vår store prissjekk nylig

– Det er veldig fullbooket rundt jul og nyttår, men hvis man i stedet velger å reise nå i november, så har man gode muligheter til å skaffe seg god verdi for pengene. Da får man gjerne høyere standard til en lavere pris enn i høysesong som jul, nyttår og vinterferien.

Anne Mørk-Løwengreen er kommunikasjonssjef for TUI i Norge. Foto: TUI

Hvis man ønsker å holde seg til Kanariøyene, men ikke følge strømmen helt, er Tenerife eller Lanzarote et godt alternativ til nordmenns soleklare favoritt, Gran Canaria, mener Mørk Løwengreen. 

– Tenerife har et bredt utvalg av aktiviteter og attraksjoner, mens Lanzarote er et mer avslappet sted med vakre strender og dramatisk natur, sier hun.

 

Apollo: – Prioriterer ferien

Til tross for en relativt sviende prisøkning og dyrtid, viser en undersøkelse fra Apollo at fire av ti planlegger å reise som før. 

At ferien forblir en prioritet gjenspeiles også i Apollos egne tall, hvor salget nå ligger 25 prosent høyere sammenliknet med samme tid i fjor. Størst er økningen blant barnefamilier, hvor salget har økt hele 30 prosent i 2023.

– Det har vært høy etterspørsel rundt reiser gjennom hele året, men det tok seg spesielt opp i våres og ikke minst nå i forkant av vinteren. Det er ingen tvil om at mange ble skuffet over sommerværet her hjemme, og nå gruer seg ekstra til et langt, kaldt og mørkt vinterhalvår, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo.

At vi prioriterer å reise selv i nedgangstider handler derimot ikke bare om behovet for varmegrader, snarere tvert om: For nordmenn har det å reise blitt en helseprioritering.

Kommunikasjonssjef i Apollo, Beatriz Rivera. Foto: Apollo

Vil ha noe å se frem til

I undersøkelsen oppgir halvparten at de ikke skulle hatt noe å se frem til, dersom de sluttet å reise. Hver femte skulle kjenne seg umotivert og rastløse, og hele 16 prosent svarer at de ville vært rent ulykkelige. Samtidig mener 34 prosent at reiser forsterker relasjonen til venner og familie – og like mange sier at det å reise simpelthen gjør dem lykkelige.

– I en hektisk hverdag strekker tiden sjeldent til. Grunnen til at vi prioriterer reiser så høyt, også i nedgangstider, bunner derfor først og fremst i et fundamentalt behov for tid og rom til å dyrke kvalitetstid med våre nærmeste, oppleve spennende ting og ikke minst bare kunne være, sier Rivera.

 

Vi kutter ned på hverdagsluksus

I undersøkelsen svarer hele 87 prosent at de aldri har lånt penger for å finansiere en feriereise. Tidligere har flere eksperter advart mot å handle ferien på kreditt nå.

For å ha råd og mulighet til å opprettholde reisevanene våre velger mange heller å avstå fra hverdagskostnader som restaurantbesøk(34 %), take away (29 %), nytt interiør (27 %) og nye klær (23 %).

Skjønnhetsbehandlinger, konserter, taxiturer og streamingtjenester er også ting vi kutter ned på, ifølge undersøkelsen.