Spania er et yndet reisemål for norske pensjonister som lengter etter sol og varme. Enten de velger solkysten på fastlandet eller Kanariøyene er det mange nordmenn som bor hele eller deler av året i Spania.
Det kan være godt for helsa, for i Spania lever de fleste eldre et mer aktivt liv enn de ville gjort i Norge på vinteren. Men med en stadig eldre norsk «befolkning» i Spania blir demens også et økende problem for mange. Hva gjør man som pårørende, dersom et familiemedlem utvikler demens i Spania? Hvordan forebygger man demens? Og hvem skal man kontakte hvis det blir behov for hjelp?Måtte dra hjem
Det norske ekteparet Bjørn og Turid Muggerud har opplevd å bli rammet av demens på Gran Canaria. I mange år har de tatt turen til øya når vinterkulda setter inn hjemme i Norge. I vinter måtte de reise hjem til Norge da sykdomsbildet til Turid ble forverret.Gikk seg bort
Han forteller at demensen kom gradvis over flere år. – Det har holdt på i 8-9 år tenker jeg, men det har liksom balla på seg de siste to åra. – Hun var jo veldig sprek og fysisk i meget god form. Tok jo trapperunden sin hver dag, 400-500 trinn i Loma Dos og det gikk jo greit helt til vi kom ned i fjor høst. Da var det noen nye byggeprosjekter på gang så hun kjente seg plutselig ikke igjen. Da greide hun å gå seg bort selv om hun gikk i gata hun skulle gå i. Hun visste ikke åssen hun skulle ringe, men hun traff en kar som hun hadde spurt og da fikk hun hjelp.
Slik forebygger du demens
Hege Strømsnes er lege ved Det Norske Legesenteret i Arguineguín på Gran Canaria, og har flere gode råd for å forebygge demens. Det handler først og fremst om livsstil, for selv om demens handler mye om genetikk er det mye man kan gjøre selv. – Hva kan man gjøre for å forebygge demens? – Rett og slett ved å leve sunt! De samme rådene som man har for å forebygge hjertesykdom og diabetes. Sunt kosthold, unngå mye sukker og fett. Pass på blodtrykket og blodsukkeret. Regelmessig fysisk aktivitet, helst med høy intensitet. Unngå overvekt. Stump røyken! Unngå, snus, alkohol og rusmidler samt sløvende medisiner som sovemedisiner og beroligende tabletter, forteller Strømsnes. Hun sier at variasjon i aktiviteter og nye utfordringer også er viktig. – Sørg for å få hjernetrim! Stimuler hjernen med varierte aktiviteter som krever at hjernen utfordres på nye måter. Slutt aldri med å gjøre nye ting eller utsette deg for nye situasjoner. Stimuler hjernen med sosiale aktiviteter. – Hvordan kan man kjenne igjen symptomene? –Det vanligste er gradvis økende hukommelsesvansker. Ny informasjon huskes ikke som før, fordi læreevnen reduseres. Det er typisk at ting som skjedde år tilbake huskes bedre enn nye ting. Det virker som om hjernen ikke greier å feste ny informasjon. Vansker med aktiviteter i dagliglivet, alt fra bruk av telefon, bankkort, vansker med å finne fram eller orientere seg. Noen kan bli likegyldige med personlig hygiene og endre atferd.
Ofte pårørende som merker det først
Strømsnes forklarer at det ofte er de pårørende som merker at noe er i ferd med å endres først, og ikke den som rammes. For mange pårørende som har eldre familiemedlemmer i Spania kan dette være utfordrende på grunn av lang avstand. Da er det viktig at man følger ekstra med på slike endringer. – Forvirring kan være et symptom. Noen kan bli aggressive. Oftest er det de pårørende som legger merke til dette før personen selv. Når det gjelder behandling av demens er det hovedsakelig støttetiltak og psykososiale opplegg som gjelder. Ifølge Strømsnes har medisiner liten eller kortvarig effekt. – Medisiner spiller bare en liten rolle i behandling av demens. Støttetiltak og psykososiale tiltak er hovedbehandlingen. Men hos enkelte pasienter med visse demensformer kan noen av symptomene bli bedre med medisiner. Men generelt er behandlingseffekten beskjeden ved alle dagens medisiner, og varierer fra pasient til pasient. Disse legemidlene kan ikke stoppe sykdommen. Effekt av behandlingen varer hos noen i bare fem til seks måneder, hos andre i noen år, forklarer Strømsnes.Nordmenn drikker mer i Spania
I 2017 skrev Dagbladet en reportasje om nordmenn og alkoholforbruket i Spania. Sjømannskirken både på fastlandet og på Kanariøyene mener alkoholforbruket blant nordmenn i Spania kan gå over styr. Kjendislege Terje Erlid har hjulpet flere nordmenn som har falt utpå med alkoholen i Spania. Han kunne fortelle om alvorlige sykdommer på lever, nyre, hjerne og nervesystem som hos enkelte blir livstruende som følge av alkoholmisbruk.
Eldre drikker mer enn før
En svensk studie som ble omtalt på blant andre Vi.no viser at personer i aldersgruppen 65+ drikker 3,3 liter ren alkohol i året. Det er en økning på en halv liter siden 2004. Det økte alkoholkonsumet hos eldre bekymrer psykologspesialist og forsker ved avdeling for rusmedisin ved Haukeland universitetssykehus, Linn-Heidi Lunde. Hun mener de svenske tallene er relevante også i Norge, og at tendensen er den samme hos nordmenn.Klar sammenheng mellom alkohol og demens
Ifølge en studie utført av Centre for Addiction and Public Health i Canada er det en klar sammenheng mellom demens og alkoholforbruk. Forskere identifiserte 57 000 personer med tegn på demens. Av disse hadde 57% et høyt alkoholforbruk. Verdens Helseorganisasjon definerer et høyt forbruk som 60 gram ren alkohol per dag for menn og 40 gram per dag for kvinner. Det tilsvarer fire til fem drinker blandet etter norske regler for menn, eller tre drinker for kvinner.
Viktig med fremtidsfullmakt
For alle nordmenn kan det være lurt å opprette en såkalt fremtidsfullmakt. Spesielt gjelder dette eldre og syke personer, men også friske personer kan få en ekstra trygghet ved å opprette dette. Ved å lage en fremtidsfullmakt finner du selv noen du stoler på som skal ivareta dine interesser når dagen kommer at du ikke selv kan gjøre dette.