Siste
Insular-sykehuset i Las Palmas har nå fire pågående utbrudd som har sendt over 100 ansatte i karantene og tatt livet av minst seks pasienter. Foto: Google Street View

Norsk pasient forteller: Alvorlig brist i rutinene på Insular-sykehuset


Denne onsdagen kunngjorde helsemyndighetene på Kanariøyene nok et utbrudd ved Insular-sykehuset på Gran Canaria. Dermed er det fire pågående utbrudd på samme sykehus, etter at smerteavdelingen, radiologiavdelingen og deler av 8. etasje er sperret av som følge smitteutbrudd.

Til tross for at helsemyndighetene hevder de har kontroll over situasjonen har det nye utbruddet i 10. etasje på sykehuset så langt rammet fem pasienter og fire ansatte. Fra før er over 120 ansatte ved sykehuset satt i karantene.

Brist i smittevernrutinene på sykehuset

Norske Marina Engan er en av pasientene som har vært innlagt på smerteavdelingen ved Insular-sykehuset etter at utbruddet der ble kjent. Hun ble nylig operert og deretter overført til denne avdelingen. Vi har tidligere skrevet om Marina i forbindelse med svikt i det kanariske helsevesen.

Hun beskriver mangel på smitteverntiltak, brist i rutinene og om personell som ikke er kvalifisert til jobben de er satt til. 

– En del av personellet går fra seng til seng uten å sprite hendene. Andre slurver med vasken. Nattbordene stod så nære hverandre at matrester fra flere pasienter lå sammen. Jeg kan faktisk ikke huske mer enn en vaskerunde, kjapt over med en mopp og så ut igjen, forteller Engan.

Hun mener også at sykehuset satt en stopper for at pårørende kunne besøke pasienter på avdelingen alt for sent.

– Stoppen for besøkende kom alt for sent, med tanke på at det første utbruddet kom minst en uke tidligere, med dødsfall, så de burde ha stengt umiddelbart. Man tok heller ikke temperaturen på besøkende, forklarer hun.

I flere tilfeller skal Engan ha observert at assistenter og hjelpepleiere måtte gjøre jobben til sykepleiere.

– Det er assistenter som får jobbe som sykepleiere. De skal jo ikke stelle sår, men det gjør de, forteller Engan.

Minst seks døde

Frem til tirsdag 22. september hadde 13 pasienter ved smerteavdelingen blitt smittet og fem pasienter har mistet livet. Det skal være snakk om pasienter som testet negativt for Covid-19 ved innleggelse.

Sykehuset har på rundt en uke doblet antallet ansatte i karantene ifølge tall sykehuset delte med fagforeningene på mandag. Sykehusledelsen bekreftet overfor disse at 102 ansatte så langt har testet positivt. 14. september var 57 ansatte i karantene etter å ha testet positivt.

Relatert til utbruddet på sykehuset har fire slektninger av de rammede også testet positivt og er isolert i sine hjem.

Utbrudd på indremedisinsk avdeling

Et annet utbrudd på sykehuset har rammet 6 pasienter på indremedisinsk avdeling i 8. etasje, i tillegg til 6 ansatte. En person med alvorlige underliggende sykdommer har mistet livet her også. Etter at alle ansatte ble testet for Covid-19 som en følge av utbruddene ble det avdekket at 9 ansatte også var smittet ved andre avdelinger.

Har innført tiltak

Ledelsen ved sykehuset har informert fagforeningene om at alle nødvendige kontrolltiltak er tatt i bruk, og at de har utvidet bruk av FFP2-masker på sykehuset. Besøk hos pasienter er også forbudt og sykehuset har blitt desinfisert. Dette kommer i tillegg til systematisk testing av pasienter og ansatte.

Blant de ansatte skal det være 28 hjelpepleiere, 27 leger, 25 sykepleiere og 16 ikke-medisinske ansatte. Også administrativt personell, teknikere og labratorie-teknikere skal være tatt ut i karantene.